A koalíció felbomlása eltörpül a világ gondjai mellett

Vágólapra másolva!
A magyar belpolitikai helyzet akkor okozhatna komoly zavarokat a magyar pénzügyi piacokon, ha november-december tájékán az látszana, hogy nem sikerül jövő évi költségvetést elfogadni, és az (újabb) kormányválsághoz vezet - vélik egyöntetűen az [origo] által megkérdezett elemzők. Bár rövid távon kevés hatása van a válságnak, a befektetők elmaradása a tőzsdéről azért jelzésértékű .
Vágólapra másolva!

A magyar kisebbségi kormányzás önmagában rövidtávon nem okoz gondot a magyar tőzsdei vállalatoknak, hosszabb távon azonban már igen. A befektetőket ugyanakkor most a rövidtávú hírek - mint amilyen egy-egy vállalati gyorsjelentése, vagy az amerikai lakásértékesítési adatok - sokkal jobban érdeklik, és inkább ezekre reagálnak - véli Török Bálin, a Buda-Cash Brókerház elemzője.

Ugyanakkor természetesen a nagyobb belpolitikai kockázat miatt valószínűleg távol maradnak a magyar tőzsdétől a külföldi befektetők, ezt jelezheti, hogy az elmúlt napokban szinte alig volt forgalom.

A Buda-Cash Brókerház elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy azért sem volt komolyabb reakció a pénzpiacokon, illetve a tőzsdén, mert a koalíciós szakítás lassan, több mint egy hónap alatt ment végbe, így a fokozatosság nem szült hirtelen pánikot."Sokkal nagyobb gondok vannak a világban, minthogy a külföldi befektetők most a magyar kormányválsággal törődjenek" - mondta el megkeresésünkre Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője. Török Bálint is úgy látja, hogy a befektetőket most talán kevéssé foglalkoztatja a magyar belpolitikai helyzet.

A reformok elmaradása okozhat nehézségeket

Hosszabb távon azért lehetnek gondok a reformok elmaradása miatt - véli Török Bálint. A politikai bizonytalanság miatt egyébként azok a cégek lehetnek a legsérülékenyebbek, amelyeknek az árbevételén, illetve a nyereségüknél a legnagyobb arányt képviseli a hazai piac - tette a hozzá az elemző.

Az elemző szerint nagyobb nehézségek akkor mutatkozhatnak, ha a fontosabb törvények elfogadásánál, például az év végi költségvetési vitában úgy látszik, hogy nem sikerül kisebbségből elfogadtatni az Országgyűléssel a 2009-es költségvetést.

Blahó Levente szerint viszont teljesen mindegy a magyar részvényekben több mint 70 százalékos súlyt képviselő külföldieknek, hogy éppen ki kormányozza most az országot. Ennél ugyanis sokkal nagyobb gondok vannak a világban, és a cégek eredményét is inkább befolyásolják most a világgazdasági folyamatok.

Külföldön is kis esélyt látnak az előrehozott választásra

Londoni elemzői vélemények szerint is elsősorban az aggályos, hogy egy esetleges kisebbségi kormány nem tudná életbe léptetni a konszolidációs csomag teljes tartalmát. A City szerint ugyanakkor "nagyon valószínűtlen" az előrehozott választások kiírása. Egy esetleges előrehozott választásnak pedig akár nyertese is lehet, hiszen például az Állami Nyomda eredményét biztosan pozitívan befolyásolná ez az esemény.

Már a referendumon elszenvedett szocialista vereség után "tünetszerűen jelentkezett" a konszolidációs program támogatottságának gyengesége a politikai spektrum egészében - közölte a köezlmúltban Franklin Gill, a magyar szuverén adósságot a múlt havi népszavazás óta negatív kilátással nyilvántartó Standard & Poor's hitelminősítő európai adósbesorolásokért felelős igazgatója.

Gill szerint a fejlemények azt igazolják, hogy a politikai mezőny egyre távolabbra kerül Gyurcsány csomagjának támogatásától ami aggodalomra ad okot. Arra a kérdésre, hogy egy esetleges kisebbségi kormányzás miképp befolyásolná a kiadások további érdemi csökkentését, az S&P londoni igazgatója azt mondta: már azelőtt is nagyon csekély volt az elkötelezettség az újabb kiadási oldali reformok iránt, hogy a szocialista párt népszerűsége elkezdett 15 százalék felé süllyedni.

Kisebbségi kormányzás esetén azonban a szocialista kormány még inkább béna kacsának tűnne, és nem lenne meg a politikai támogatása ahhoz, hogy a konszolidációs csomag teljes tartalmát megvalósítsa. A hitelminősítő különösen szoros figyelemmel fogja kísérni a jövő évi költségvetést, azt, hogy a kormány mely intézkedéseket tud majd végrehajtani, és melyeket nem. Gill szerint a jelenlegi globális makrogazdasági háttér nem különösebben kedvező a konszolidációs csomag szempontjából, ami "elég nagy balszerencse" mind a szocialisták, mind az ellenzék számára.

Újabb választási büdzsé esetén jön a leminősítés

A Fitch Ratings hitelminősítő londoni igazgatója, David Heslam szerint a jelenlegi feszültség részben abból a politikai nyomásból ered, amely a szocialista párt vezetésére nehezedik a reformcsomag egyes elemeinek felvizezése érdekében. Megvan a kockázata, hogy "a miniszterelnök és az MSZP keresi is a módját a költségvetési reformprogram felhígításának.

A Fitch vezető londoni elemzője szerint mindezzel együtt a 2008-as költségvetési kilátások "viszonylag jók", megvannak a szükséges tényezők ahhoz, hogy a deficit a 4 százalékos GDP-arányos célra csökkenjen. A kockázatok a választások közeledtével fognak növekedni, különösen, ha a jelenlegi politikai dinamikában nem lesz fordulat.

Arra a kérdésre, hogy a belpolitikai feszültség elvezethet-e a Fitch által a magyar adósosztályzatra jelenleg érvényben tartott stabil kilátás negatívra rontásához, a hitelminősítő igazgatója úgy fogalmazott: ha annak egyértelmű jelei mutatkoznak, hogy ismét a múltbeli választási költségvetési ciklusokhoz hasonló következik be, az olyan jelentős tényező lenne, ami aláásná a hitelképességet, és "negatív nyomást gyakorolna a besorolásra".

Hozzátette: ha Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondana, az világosan jelezné, hogy költségvetési konszolidációs programjának párton belüli támogatottsága jelentősen csökkent. Ez azt jelentené, hogy érdemi lehetőséggé vált a választások előtti költségvetési lazítás, és ez szintén "negatív nyomást gyakorolna" a magyar adósosztályzatra.