Erőszak bénítja a nigériai olajipart

Vágólapra másolva!
A dolgozók munkabeszüntetése és fegyveres támadások arra kényszerítették a Nigériában tevékenykedő két legnagyobb olajtársaságot, hogy csökkentsék termelésüket. Az Exxon Mobil és a Royal Dutch Shell egyaránt mérsékelte kitermelését, ami az olajárak csúcsközelben maradását okozza.
Vágólapra másolva!

A Niger folyó deltavidékén fegyveres csoportok felrobbantották a Shell egyik olajvezetékének egy szakaszát, amely már a negyedik hasonló támadás volt az elmúlt héten. Emellett az Exxon Mobil üzemében a munkások sztrájkba kezdtek a fizetések és a munkafeltételek ügyében. A társaság bejelentette, hogy mindez befolyásolja a termelést, de hogy milyen mértékben, arról nem nyilatkoztak.

Nigéria a világ nyolcadik legjelentősebb olajexportőre, így az itteni történések nagy hatással vannak a piac mozgására. A nigériai olajtermelés jelenleg csupán mintegy háromnegyedes kapacitással működik. A BBC szakértője szerint ugyan az itteni sztrájkok általában nem tartanak sokáig, azonban a vadregényes területeket átszelő csővezeték elleni támadásokat gyakorlatilag lehetetlen megelőzni.

A legutóbbi támadásokat egy, a bebörtönzött Henry Okah katonai vezetőhöz hűséges fegyveres csoport vállalta magára. A Niger-delta Felszabadításáért Mozgalom további erőszakos akciókat is ígért. "A legőszintébben azt tanácsoljuk az olajcégeknek, ne is fáradozzanak a vezetékek kijavításával, mivel továbbra is szabotálni fogjuk azokat" - fogalmaz a fegyveres csoport egy közleményben.