Csökkentették a Gardénia alaptőkéjét

Vágólapra másolva!
240 millió forintról 24 millióra  szállította le alaptőkéjét a Gardénia Nyrt. a hétfői közgyűlés az igazgatóság javaslatára - mondta a közgyűlést követően Holler Iván, az igazgatóság elnöke az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Tájékoztatása szerint a társaság saját tőkéje veszteség következtében az alaptőke (jegyzett tőke) kétharmada alá csökkent. A cég mérleg szerinti saját tőkéje 2007 végén 54 millió forint, míg egy évvel korábban 314 millió forint volt.űú

A veszteség rendezése érdekében határoztak az alaptőke leszállításáról a 2 millió 400 ezer darab részvény 100 forint névértékről 10 forint névértékre csökkentésével.

A tavalyi árbevétel 1 milliárd 364 millió forintot ért el, ez 4 százalékkal haladta meg az előző évi forgalmat. A 2007. évi árbevételben 631 millió forintot megközelítette az ingatlan értékesítésből származó bevétel. Ezzel befejeződött az ingatlan-értékesítési folyamat, mivel a cég további ingatlannal nem rendelkezik. Az egykor jelentős mennyiségű függönyt előállító vállalkozás gyártással ma már nem foglalkozik, árbevétele kereskedésből származik.

Az igazgatóság az elgondolások szerint csődeljárás keretében rendezné a cég gazdasági- pénzügyi helyzetét, ezért ennek lefolytatására tesz javaslatot május 26-ai közgyűlésnek. Amennyiben ez nem sikerül, akkor az igazgatóság felszámolási eljárásra tesz indítványt, de a döntés a közgyűlés kezében van - hangoztatta az elnök. Holler Iván egyébként lát esélyt a hitelezőkkel való megegyezésre.

Az igazgatóság elnöke közölte: a cégnek mintegy 300 millió forintos tartozása van a szállítók felé, viszont a vállalat a banki hiteleit teljes egészében visszafizette. A megegyezés - mint rámutatott - attól is függ, hogy a meglévő gépeket, eszközöket miként tudják értékesíteni. Emellett van árukészlet és értékesíthető híres márkanév is- tette hozzá.

A vállalat üzemi eredmény rovatába 276 millió forint veszteséget, a 2006-os veszteségnél 4 százalékkal többet könyveltek el. A pénzügyi eredmény 14 millió forint volt 2007-ben, 76 százalékkal alacsonyabb, mint 2006-ban. A Gardénia Nyrt. mérlegfőösszege 444 millió forint, 62 százalékkal alacsonyabb, mint 2006-ban.