Felére csökkentené az élelmiszerek áfáját a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz agrárpolitikusa felére csökkenetené az élelmiszerek áfáját. A szakpolitikus szerint így megakadályozható lenne az élelmiszerek árának rohamos emelkedése.
Vágólapra másolva!

A Fidesz azt javasolja, hogy csökkentsék az élelmiszerek árának áfatartalmát a jelenlegi húsz százalékról tíz százalékra - közölte vasárnap a párt egyik agrárpolitikusa. Font Sándor elmondta, hogy a Fidesz az élelmiszerek áremelkedésének megakadályozásáért az javasolja, hogy e termékek árának áfatartalmát a jelenlegi húsz százalékról csökkentse tíz százalékra az Országgyűlés. Hozzátette: az erről szóló javaslatukat hétfőn nyújtják be az Országgyűlésnek.

Mint a Fidesz országgyűlési képviselője elmondta, emellett továbbra is fenntartják azt a tavalyi javaslatukat, hogy a kormány adja vissza a gazdáknak az intervenciós alapból korábban elvett 25 milliárd forintot.

Javaslatuk indoklásaként a politikus elmondta: míg tavaly az Európai Unió tagállamaiban 2,8-3 százalék körüli volt átlagosan az élelmiszerek árának növekedése, addig Magyarországon ez elérte a 11,5 százalékot, s egyes termékek esetében ezt a mértéket is jóval meghaladja az árnövekedés.

Font Sándor példaként - egyebek mellett - az étolaj árának 52 százalékos, a liszt árának 48 százalékos növekedését említette. Fontos adat még - közölte -, hogy a magyar családok jövedelmükből 27 százalékot költenek élelmiszerre, ami szintén jóval magasabb az EU-átlagnál. Mint mondta, az áremeléssel a magyar termelők sem jártak jól, sokkal inkább élvezték ennek hasznát a végeladók.

Emlékeztetett: a Fidesz már a múlt évben jelezte, hogy milyen élelmiszerár-emelkedés várható, hiszen ezt - mint mondta - az OECD előrejelzésekből is tudni lehetett. Már ekkor tettek javaslatot a folyamat megállításáért, ám a kormány, bár lett volna eszköze, mégsem tett semmit - közölte a politikus, aki annak a véleményének adott hangot, hogy e mögött "Veres János pénzügyminiszter és a költségvetés érdeke áll".

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője erre reagálva elmondta: a kormány csak olyan adójavaslatot tud támogatni, ami összhangban van a konvergenciaprogram egyensúlyi céljaival, ami nem okoz hiánynövekedést, és ami nem eredményez adóssággyorsulást. "Reméljük, hogy ha a Fidesz adócsökkentésre tett javaslatot, akkor elmondja azt is, hogy milyen területen akar kiadást csökkenteni, milyen szociális és jóléti kiadásra költene kevesebbet" - hangsúlyozta a szóvivő.

A szóvivő elmondta: ahhoz, hogy meg lehessen mondani, mekkora kiesést jelentene a költségvetésnek az élelmiszerek áfacsökkenése, ismerni kellene, hogy pontosan milyen termékekre vonatkozna a változtatás a Fidesz szerint. Az összes áfabevétel kettőezer milliárd forint évente Magyarországon, csak az élelmiszerek forgalmi adójának csökkentése több száz milliárd forint kiesést jelentene. Az MTI azon kérdésére, ha csak az alapvető élelmiszerek áfá-ját csökkentenék, akkor az mekkora kiesést jelentene a szóvivő nem tudott válaszolni. Arra a kérdésre, hogy a Pénzügyminisztérium szerint hogyan lehetne csökkenteni a globális élelmiszerár-emelkedés hatásait Magyarországon, Pichler Ferenc azt mondta: nem adócsökkentéssel, hanem piaci eszközökkel, tehát a termelést kellene növelni.