Minisztert buktattak az argentin farmerek

Vágólapra másolva!
Kevesebb mint öthónapi tevékenykedés után lemondott pozíciójáról Martin Lousteau, Argentína gazdasági minisztere. Lousteau állt a szójabab exportjára vonatkozó adóemelés mögött, ami háromhetes sztrájkot idézett elő az országban a farmerek között, ami viszont kiterjedt élelmiszerhiányhoz vezetett a dél-amerikai országban.
Vágólapra másolva!

A sztrájkban a gazdák teherautókkal és traktorokkal blokkolták az áruk szállítását, ami országos szintű zavart okozott az élelmiszer-ellátásban. A farmerek ráadásul újabb barikádok felállítását is kilátásba helyezték arra az esetre, ha a kormányzat nem tenne engedményeket az adóemelésből. Lousteau a BBC szerint ezen kívül állítólag a kormány több miniszterével is komolyabb nézeteltérései voltak a gazdaság ügyeit illetően.

A december óta regnáló Fernandez-kabinetnek ez a sztrájk volt a legnagyobb válsága. Lousteau a Cristina Fernandez elnök vezette kormány legfiatalabb tagja volt a maga 36 évével. Az egyelőre meg nem erősített lemondás után Lousteau értesülések szerint a helyi adóhivatal vezetőségében kaphat munkát.