Erősödéssel nyitott a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 64,07 pontos emelkedéssel, 22 495,01 ponton nyitott. Az előző napi záróértékhez képest ez 0,29 százalékos erősödés.
Vágólapra másolva!

A pozitív nemzetközi hangulatban a BUX erősödését várják nyitásban a Budapesti Értéktőzsdén a szakértők. Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Rt. elemzője elmondta, hogy az amerikai piacok pluszban zártak.

Délután egy amerikai fogyasztói bizalmi index közzététele határozhatja meg a piacok mozgását, bár csütörtökön az új lakóingatlanok márciusi értékesítésének kedvezőtlen adatára sem csökkentek az indexek.

Az optimista nemzetközi hangulatban a nyugat-európai részvénypiacok is kisebb nyereséggel nyithatnak londoni elemzők szerint, miután a befektetők úgy vélik, a jövő hétre várt újabb kamatcsökkentés után az amerikai Fed egyelőre abbahagyja az enyhítést, ami a "nem elsőrendű válság" fokozatos múlására utal.

Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank üzletkötője kiemelte, hogy az OTP pénteken tartja éves közgyűlését, ami hathat a bankpapír árfolyamára. Hozzátette azonban: annak ellenére, hogy az amerikai tőzsdéken csütörtökön jelentősen emelkedett a bankrészvények árfolyama, az OTP csak 0,30 százalékkal erősödött.A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 289,34 pontos erősödéssel, 22 430,94 ponton zárt csütörtökön.

Emelkedőben Nyugat-Európa

Péntek reggel a nyugat-európai részvénypiacok ismét fölfelé kapaszkodtak a lejtőn, a gyengülő euró és az olcsóbbodó kőolaj támogatásával. Jók a távközlési részvények, miután az Ericsson 20 százalékot ugrott vártnál jobb eredményei miatt. A Volvo 5,5 százalékkal drágult, szintén biztató eredmény-beszámolója miatt.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója az első óra vége felé 0,7 százalékos nyereséggel 1325,30 pontnál tartott, 12,03 százalékkal elmaradva az év végi értékétől.

Pénteken a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 több mint 23 pontos nyereséggel kezdett, egy óra múlva 34,9 pontos, azaz 0,58 százalékos nyereségnél tartott.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 több mint 44 pontos nyereséggel indult, egy óra múlva 73,69 pontos, azaz 1,08 százalékos nyereségben volt.

Párizsban a CAC-40 több mint 27 pontos nyereséggel nyitott, egy óra múlva 52,66 pontos, azaz 1,07 százalékos nyereségnél járt.