Növekednek az acélipari költségek

Vágólapra másolva!
A nyersanyagok drágulása, a szállítási költségek emelkedése lefelé húzza az acélgyártók nyereségét, így a kereslet erőteljes növekedése miatti áremelkedés hatását nem igazán érzékelik a cégek.
Vágólapra másolva!

Legutóbb két nagy japán acélgyártó számolt be profitjának csökkenéséről. A világ második számú gyártója, a Nippon Steel adó előtti eredménye 6 százalékkal csökkent a márciussal végződött pénzügyi évben, 564 milliárd jenre, habár ez jobb volt az elemzők várta 558 milliárdnál. A most kezdődött pénzügyi év egészében viszont már 34 százalékos profitcsökkenésre számít a japán vállalat, annak ellenére, hogy a japán autógyárak támasztotta kereslet rohamosan nő.

A globális acélpiac hármas számú szereplője, a JFE adó előtti eredménye 2 százalékkal esett vissza 502 milliárd jenre, elemzők 500 milliárdra számítottak. A JFE egyelőre nem adott ki előrejelzést az új esztendőre, de elemzők 492 milliárdot valószínűsítenek.

A két vállalat azt tervezi, hogy 40 százalékig terjedő mértékben emeli a fő felhasználók, mindenekelőtt az autógyárak számára az acél árát. Elemzők szerint azonban nem valószínű, hogy a teljes költségemelkedést át tudják hárítani a végfelhasználókra.