Simor: előbb a költségvetés, aztán az euró

Vágólapra másolva!
A jegybank elnöke szerint az lenne a legkockázatosabb, ha Magyarország olyan pillanatban csatlakozna az euróövezethez, amikor a költségvetés "nincs tartósan rendben"; Simor András erről Salgótarjánban beszélt csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A költségvetés helyzetén kívül kockázatként sorolta az alacsony foglalkoztatottságot, a termékpiaci rugalmatlanságot, hozzátéve, hogy a munkaerőpiaci és a termékpiaci reformoknak nem kell okvetlenül megelőzniük az euró bevezetését, ezek történhetnek párhuzamosan vagy utólag is.

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén Simor András kitért arra is: az inflációs várakozások magas szinten vannak, tehát "ebből a szempontból sem vagyunk közel az eurócsatlakozás időpontjához".

Súlyos problémának nevezte azt, hogy miközben a foglalkoztatás alacsony szinten van, a szociális ellátó rendszerek nem ösztönöznek eléggé a munkára. Kitért arra is, hogy miközben kiugróan magasak az átlagbért terhelő adók és járulékok, az állam mégis kevés bevételt szed be, mert szja-t és tb- járulékot is kevesen fizetnek.

"A gazdasági fejlettséghez képest koraérett jóléti állam van Magyarországon, megesszük a jövőnket" - fogalmazott. Az MNB elnöke hangsúlyozta: nem azt javasolja, hogy a legszegényebbektől vegyék el a szociális támogatást, de, mint mondta, például a Magyar Nemzeti Bank elnökének nem kellene kapnia családtámogatást.

"Azt szeretném javasolni, hogy a szociális kiadások legyenek célzottak. Azok kapjanak, akiknek szükségük van rá, és annyit kapjanak, amennyit elbír a magyar gazdaság. És úgy kapják, hogy az egyúttal ösztönözzön is a munkára" - mondta.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy fogalmazott: az euróbevezetés nem csúszik, mert céldátuma sincs. Komoly erőforrásnak az uniós többletpénzeket nevezte, azok célszerű felhasználását viszont megkérdőjelezte. Példaként elmondta, hogy Észak-Magyarországon tavaly 50 darab ravatalozó építésére költöttek 361 millió forintot.

Az MKIK elnöke hangsúlyozta, hogy mivel kisebbségi kormányzás kezdődik, meg kell fogalmazni a politikával szemben támasztott alapelvárásokat. Ezek: az egyensúly fenntartása, a növekedés, a kiszámíthatóság, hitelesség, a struktúrák átalakítása, és gondoskodás arról, hogy az uniós pénzeket jól használjuk fel.

Mindehhez elengedhetetlen az érdemi, nem a sajtónak, a PR-nek, hanem a probléma megoldásáról szóló párbeszéd, "és ilyen értelemben van alternatíva az ország előtt, a kérdés az, hogy hajlandó-e ezt az alternatívát választani" - tette hozzá.