PM: Nem kell félni adósságcsapdától

Vágólapra másolva!
Nem kell félni adósságcsapdától az országgyűlési választások közeledtével, mert a kormány kitart a költségvetési egyensúly megőrzését szolgáló intézkedések mellett - mondta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője csütörtökön az MTI-nek több intézet véleményét kommentálva.
Vágólapra másolva!

Az Institue of International Finance (IIF) keddi jelentésében azt jelezte előre, hogy a kormány idén még teljesíti az általa kitűzött államháztartási hiánycélt, de 2009-től nemhogy tovább csökkenne a deficit, hanem a 2010-es választások miatt jelentősen emelkedhet. A JP Morgan szerdán kiadott ismertetése nem ennyire borúlátó, ám a 2009-es célt csak akkor tartja megvalósíthatónak, ha a kormány lemond az adócsökkentésekről.

Pichler Ferenc szerint az adósságcsapdát prognosztizáló intézetek feltételezései nem megalapozottak, hiszen csak abból indulnak ki, hogy az elmúlt két évtizedben a magyar kormányok fiskális lazítással fordultak a négyéves kormányzati ciklus második felére.

Kifejtette: a kormány 2006 óta jelentős erőfeszítéseket tett a megrendült egyensúly visszaszerzésére, mindezt az emberek saját bőrükön is érezhették. A lakosság, a vállalkozások és az állam maga is súlyos árat fizetett azért, hogy a 10 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány 2007-re 5,5 százalékra csökkenjen.

További szigorítások kellenek

A kormány ezek után nem fordíthat hátat, mert azzal az eddigi eredményeket adná fel, és így az áldozatvállalás értelme semmissé válna - hangoztatta a szóvivő.

Rámutatott: a hiány az idén várhatóan 4 százalékra, jövőre pedig 3,2 százalékra csökken, ezt a véleményt több elemző is osztja.

Pichler Ferenc megjegyezte: a jelenlegi eladósodottsági szint nem tekinthető alacsonynak, ám kirívóan magasnak sem. Utalt az Eurostat múlt héten nyilvánosságra hozott adataira, amely szerint a GDP-hez hasonlított 66 százalékos adósságszint 0,3 százalékkal kisebb az eurózóna országéinál. A GDP-hez viszonyítva Belgium, Olaszország és Görögország is jobban eladósodott, mint Magyarország.

A szóvivő kiemelte, hogy a kormány továbbra is két csapásirány mentén halad. A fiskális szigor megteremtése érdekében lépéseket tesz, ezzel párhuzamosan pedig reformintézkedéseket hajt végre, hogy ha egyszer az egyensúly kialakul, azt hosszú távon fenn lehessen tartani.

Az elkövetkező időszak egyensúlyjavító lépéseit a konvergenciaprogramról szóló jelentés tartalmazza, amelyet az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteken tárgyal meg, hogy aztán azt a kormány hétvégén Brüsszelbe küldhesse.

Pichler Ferenc kitért arra is, hogy a kormány most készít egy olyan közpénzügyi törvénycsomagot, amely az Országgyűlés kétharmadának támogatása esetén szigorú költségvetési szabályok alkalmazását teszi kötelezővé az egyensúly fenntartása érdekében.