"Főnyeremény az OTP-részvényt venni"

Vágólapra másolva!
A jelenlegi áron főnyeremény OTP-részvényt vásárolni - mondta a közgyűlést követő sajtótájékoztatón Csányi Sándor. A közgyűlés 8461,9 milliárd forint mérlegfőösszeggel, és a nemzetközi számviteli elvek szerinti 208,5 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredménnyel elfogadta a társaság tavalyi évi mérlegét. A részvényesek jóváhagyták azt is, hogy a bank a 2007 évi eredményéből ne fizessen osztalékot. A közgyűlés beválasztotta a társaság igazgatóságába Urbán Lászlót, és Szapári Györgyöt.
Vágólapra másolva!

14:50 perckor

A jelenlegi áron főnyeremény OTP-részvényt vásárolni - mondta a közgyűlést követő sajtótájékoztatón Csányi Sándor, az OTP Bank elnök - vezérigazgatója. Csányi szerint éppen ezért lehet jó döntés a biztosító eladásából befolyt pénzt OTP-részvényekbe fektetni, amennyiben azok még mindig ilyen áron lennének a nyáron.

Csányi szerint nem sok esély van arra, hogy az OTP esetében sikeres legyen egy ellenséges felvásárlási ajánlat. Akvizíciós célpontként egy a volt Szovjetunió területén lévő bankot nézegetnek, amelyben nem 100 százalékot szereznének. A teljes cégérték 200 millió euró alatt van.

14:13 perckor

Véget ért a közgyűlés.

14:08 perckor

Saját részvények megszerzésére kért felhatalmazást Urbán László a részvényesektől. Ennek kapcsán elmondta: amennyiben a Groupama ügylet lezárása (nyár) idején is a mostani alacsony szinten lesz az ár, akkor ésszerű lenne más célpont hiányában újabb részvények vásárlására. Az OTP vezérigazgató-helyettese a korábbi 10 százalék helyett 20 százalék saját részvény vásárlásra kért felhatalmazást. ezt azzal magyarázta, hogy nagyobb legyen a mozgásterük, de nem tartotta valószínűnek, hogy az így elérhető 56 millió darab részvényt megvennék. A közgyűlés elfogadta az előterjesztést.

13: 40 perckor

Urbán László, a Garancia Biztosító eladásával kapcsolatban elmondta: van egy kérdés ebben az ügyben amit a közgyűlésnek kell eldönteni. Felajánlottak egy dolgozói ösztönző programot, amit kifizetne a vásárló Groupama, de csak akkor, ha ezt a közgyűlés jóváhagyja. A Groupama 650 millió eurós vételáron felül egy ösztönző programot is felajánlott a bank és a biztosító közötti jobb együttműködés érdekében, valamint a részvényesi érték növelésére. A program alapján a bank hálózatából felvázolt biztosítási jutalék bevételi terv teljesítése esetében 5 év múlva 12 600 forint feletti részvény árfolyam esetében jutalékot adnának a bank alkalmazottainak. Ennek terhét egyedül a Groupama vállalja - mondta Urbán László. A részleteket az igazgatóság dolgozza ki.

13:27 perckor

A közgyűlés beválasztotta a társaság igazgatóságába Urbán Lászlót, és Szapári Györgyöt.

13:12 perckor

A részvényesek elfogadták a vállalat felvásárlását megnehezítő alapszabály módosításokat is. Csányi Sándor a szavazás előtt felhívta a figyelmet, hogy 75 százalékos többség kell az elfogadáshoz, így figyeljenek oda azok, akik eddig általában tartozkodás gombot nyomtak. Erre azért volt szükség mert a szavazásoknál 73-75 százalék között volt az igenek aránya. Végül a részvényesek 85 százaléka voksolt igennel erre a napirendre.

Ez alapján bejelentési kötelezettséget írtak elő arra az esetre, ha valaki közvetlenül vagy közvetve a részvények két százalékát birtokolja. Amennyiben ezt nem teszi meg, a szavazati jogát mindaddig felfüggesztik, amíg nem teljesíti ezt a kötelezettségét.

Az alapszabály módosításának része, hogy az igazgatóság saját hatáskörben dönthet a nyilvános vételi ajánlattételi eljárás megzavarására alkalmas lépések megtételéről és a saját részvényre kapott nyilvános vételi ajánlat elfogadásáról.

12:33 perckor

Urbán László, a bank vezérigazgató-helyettese a 2008-as kilátásokról kezdett el beszélni. (Erről részletesen cikkünk második oldalán olvashatnak.) Urbán László azt emelte ki elsősorban, hogy bár a gazdasági növekedés kismértékben gyorsulhat, de a megtakarítások valószínűleg még a tavalyi évi szintet sem érik el. Bár a likviditási válság nem igazán érinti a bankot, a forráshoz jutás azért a helyi bankoknak is költségesebb lett. Így a hazai bankrendszer jövedelemtermelő képességének kilátásai sem túl rózsásak.

Az üzleti terjeszkedést nem lassította le ugyanakkor a jelenlegi helyzet, és a jövedelmezőségi terveket sem befolyásolja érdemben, legalábbis a jelenlegi tudásuk szerint.

12:23 perckor

A közgyűlés 75,74 százalékos igen szavazattal, - 8461,9 milliárd forintos mérlegfőösszeggel, és a nemzetközi számviteli elvek szerinti 208,5 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredménnyel - elfogadta a társaság tavalyi évi mérlegét. A részvényesek jóváhagyták azt is, hogy a bank a 2007 évi eredményéből ne fizessen osztalékot.

11:18 perckor

Több kihívás volt 2007-ben, mindjárt az első az, hogy a megelőző évi megszorítások hatására jelentősen esett a magyar bruttó hazai termék (GDP). A bankpiaci helyzet sem volt egyszerű, az OTP a lakossági hitelezés terén piacot is veszített, amiben szerepet játszottak a 2006-as kamatadó bevezetésénél elkövetett taktikai hibák - mondta Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója a közgyűlést elindító beszédében a tavalyi évet értékelve.

Ennek köszönhető, hogy három vezérigazgató-helyettes személye is változott, és a bank irányítási rendszere is változott, ami sikeresnek bizonyult.

Az OTP-részvények árfolyama a múlt évben rendkívül volatilisan mozgott. A 2006 év végi 8750 forintos értékről július végéig 10 939 forintig emelkedett, majd az augusztusban kirobbant amerikai válság hatására az év végére ismét 8800 forint alá süllyedt az árfolyam.

Csányi reméli, hogy a kedvezőtlen piaci helyzet hamarosan véget ér, és a bank értékelése újra visszanyeri a tavaly július végit.

Az elemzők zöme a bankot vételre ajánlja, többségük 10 000 forint feletti célárat is határozott meg, ilyen szempontból akár kedvező is lehet a helyzet - tett hozzá.

A jenhitelek bevezetése óta eltelt fél év alatti tapasztalatok alapján Csányi azt emelte ki, hogy végig jobban jártak a jenhitelesek a forint alapú hiteleseknél - még a legrosszabb időszakokban is több ezer forinttal alacsonyabb volt a törlesztésük havonta egy 5 milliós hitelnél is. Csányi erre azért tért ki, mert a jegybank többször is aggodalmának adott hangot a jen alapú hitelekkel kapcsolatban.

A sajátrészvény vásárlásokat folytatni szeretnénk - mondta Csányi, aminek forrása az az osztalék kifizetés elmaradása miatt megmaradó összeg lehet, illetve a biztosító eladásából befolyt pénzből is fordítanának erre - zárta beszédét az OTP első embere.

11:05 perckor

A megismételt közgyűlés elkezdődött, ez már a megjelentek számától függetlenül határozatképes.