Tőkeemelés és új elnök az UBS-nél

Vágólapra másolva!
A kevesek által ismert Peter Kurert választották a svájci UBS első emberének szerdán. A kevés banki tapasztalattal rendelkező szakmáját tekintve jogász végzettségű Kurerre vár a hitelválság legnagyobb veszteségleírását elkönyvelni kényszerülő bank talpra állítása.
Vágólapra másolva!

Egyes részvényesek a bank szétdarabolása mellett teszik le névjegyüket, mert félnek, hogy a befektetési üzletág veszteségei átterjedhetnek a kulcsfontosságú gazdag klienseket tömörítő üzletágra.

Az 58 éves Kurernek ugyan kevés a banki tapasztalata, azonban 7 éve az UBS tanácsadója, így kívül-belül ismeri a bajba jutott óriást, ami segíthet a herkulesi feladat elvégzésében - olvashatjuk a www.reuters.com internetes oldalon.

Újabb tőkeemelésről is döntöttek

Az UBS részvényesei szerdán 15 milliárd frank tőkeemelésről határoztak, miután februárban a részvényesek rendkívüli ülésén már 13 milliárd frank tőkeemelésről döntöttek.

A szerdai döntést az indokolta, hogy UBS-t érzékenyen érintette a jelzálogpiaci válság, 37 milliárd dollárt meghaladó veszteséget kellett leírnia, eredménye nagyot romlott, a tavalyi évről egészében 4,4 milliárd svájci frank veszteséget mutatott ki.

A bank adósi megítélésén rontottak, a vezető európai hitelminősítő, a Fitch Ratings "AAmínusz" osztályzatot adott, negatív kilátással. Hasonló osztályzata van a Credit Suisse-nek, a kettes számú svájci banknak, de a Fitch stabil kilátáson tartja minősítését.