Ördögi körbe került a dollár és az olaj ára

Vágólapra másolva!
A nyersolaj árfolyama elszakadt a kínálati-keresleti viszonytól a hitelpiaci felfordulás miatt, ráadásul a dollárgyengülés miatt a termelőknek nem érdekük a kínálat emelése, áll a Moody's Investors Service új elemzésében. A dollár gyengülése és az olaj drágulása egymást erősítő folyamatokká váltak.
Vágólapra másolva!

Az óvatosan fogalmazó összeállítás szerint nem zárható ki, hogy a felzárkózó piacok növekvő olajkereslete nagyobb árfelhajtó hatást gyakorol, mint amekkora lefelé mutató nyomást "a 2008 első felében recesszióban lévő" amerikai gazdaság kifejt az árfolyamra. A ház szerint azonban a jelenlegi árszinteket magyarázhatja az is, hogy az árfolyam a globális hitelpiaci megroppanás bizonytalansága miatt "lekapcsolódott" a kínálati-keresleti helyzetről. A jelenlegi környezetben a nyersanyagpiaci befektetési konstrukciók vonzóbbá váltak a nemzetközi befektetők számára. A kínálat növelése nem szolgálná jól az exportáló országok érdekét. A dollár értékvesztése ugyanis máris csökkenti ezeknek az országoknak a bevételeit, és a kínálat emelésétől várható árcsökkenés még tovább erodálná jövedelmeiket.

A dollár "ördögi körbe került" - a Barclays Capital elemzése szerint. Árfolyam-gyengülése ugyanis önmagában hajtja felfelé az energiaárakat, mivel az olajexportőrök az alacsony dollárárfolyam - és a várt további árfolyamesés - kompenzációjára törekszenek, a befektetők pedig a nyersanyagokba menekülnek az infláció elől, különös tekintettel arra, hogy az amerikai reálkamat-szint 1980 óta most a legalacsonyabb. A drága olaj korlátozza az amerikai kereskedelmi hiány csökkentésének lehetőségét is, azzal együtt is, hogy az amerikai gazdaság lassul, mivel a romló olajegyenleg semlegesíti az olajon kívüli kereskedelem mérlegének javulását.

Mindezen tényezők még lejjebb nyomják a dollárt, és a visszahatási mechanizmus kezdődik elölről, állt a Barclays Capital minapi londoni elemzésében, amely szerint a dollárgyengülés és az olajdrágulás most már egymást erősítő folyamattá vált. A cég, amely rendszeres olajpiaci előrejelzéseket is közzétesz, legutóbbi ilyen összeállításában azt írta: a nyugati féltekén irányadó amerikai nyersolajtípus, a West Texas Intermediate (WTI) átlagos árfolyama minden korábbi rekordot megdöntve 97,82 dollár volt hordónként az idei első negyedévben, 39,60 dollárral magasabb a 2007 első három hónapjában mért árfolyamátlagnál. A ház saját előrejelzése az idei második negyedévre még magasabb, 103,00 dolláros WTI-átlagot valószínűsít, és a harmadik negyedévre várt valamelyes visszaesés után - 98 dollár - az idei utolsó három hónapra már 104,00 dollár szerepel a legújabb prognózisban.