Viharos volt Mol-közgyűlés

Vágólapra másolva!
"Európa jelenlegi legnagyobb vállalati komédiája" keretében - melyben, e részvényesi minősítés ellenére, dollárszázmilliók forognak kockán - összecsapnak a Mol és a rivális OMV vezetői. A közgyűlés egyebek mellett a Mol-vezetőség sorsáról dönt: éles kritika igen, nagy változás nem valószínű.
Vágólapra másolva!

19:32 perckor

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató ismét azt hangsúlyozta, hogy a közgyűlésen a részvényesek többsége elismerte a Mol tavalyi évi jó teljesítményét. Ráadásul megadták a felhatalmazást arra, hogy a Mol akár 25 százaléknyi saját részvényt tartson egyszerre, amire Hernádi szerint azért van szükség, mert az OMV egy olyan cél érdekében halmozott fel 20 százaléknyi Mol-részvényt, amely láthatóan nem fog teljesülni. Ezért pedig bármikor értékesítheti részvényeit, aminek árfolyamcsökkentő hatását tudja így a Mol a részvényesek érdekében védeni.

Nincs viszont olyan terv, hogy most azonnal elkezdjék feltölteni a 25 százaléknyi részvényt, viszont azt sem lehet kijelenteni, hogy most már csak akkor vesz sajátrészvényt, ha az OMV adja el neki.

A közgyűlésen elfogadták, hogy a Mol 5 százaléknyi sajátrészvényt vonhat be, és ezt a társaság meg is fogja tenni - mondta Hernádi.

18:25 perckor

A közgyűlés véget ért.

18:19 perckor

Az OMV határozati javaslatot nyújtott be, hogy a részvényesek nevezzenek ki egy könyvvizsgálót annak érdekében, hogy vizsgálja meg a Mol-ban elmúlt 2 évének az eseményeit, különös tekintettel részvényadási szerződésekre. Az igazgatóság az OMV javaslata alapján a Deloitte, a KPMG, és a Pricewaterhouse közötti választási lehetőséget ajánlotta fel. A közgyűlés több mint 80 százalékos többsége elfogadta a javaslatot, Hernádi Zsolt ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy sokba fog kerülni.

17:40 perckor

A részvényesek 82 százaléka elfogadta, hogy a Mol sajátrészvényeiből bevonjon az alaptőke 5 százalékának megfelelő részvényt. Ennek alapján 5,4 millió darab részvényt vonnak be.

16:55 perckor

Több nagyon fontos javaslatot fogadott el a Mol szerdai közgyűlése, amelyekkel a stratégiát is megerősítették - mondta el Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója újságíróknak tartott rögtönzött sajtótájékoztatón.

Simán zajlottak az események, Mol üzleti eredményeit nem kérdőjelezte meg az OMV sem - mondta Mosonyi. Az osztrák cég által feltett kérdéseket kommunikációs alibinek tartja Mosonyi, és ahogyan fogalmazott nem is érti, hogy egy sikertörténetet miért akarnak ilyen módon megzavarni.

Nagyon fontos lépésnek nevezte a vezérigazgató, hogy felhatalmazást kaptak 25 százalék erejéig saját részvényt vásárlásokra. Erre azért van szükség, mert van olyan részvényes aki 20 százalékkal rendelkezik a Mol-ban (az OMV-re utalt a vezérigazgató), és ha ezt egyben el akarja adni akkor a Mol védekezni tudjon a részvényesek érdekében. Mosonyi arra az újságírói kérdésre, hogy tudomásuk van-e arról, hogy el akarja e adni részvényeit az OMV azt mondta: mindenre fel kell készülniük.

16:28 perckor

Mivel Hernádi Zsolt, és Mosonyi György igazgatósági tagsága is lejár 2009 elején, ezért a mostani közgyűlésen kérte az igazgatóság mandátumuk meghosszabbítását, hogy ezért újabb közgyűlést ne kelljen összehívni. A közgyűlésen hozzászólás nélkül 81 százalék igen szavazattal kapott ismét igazgatósági tagságot Hernádi, és Mosonyi is.

16: 03 perckor

A részvényesek 80 százaléka elfogadta a 2007. évről szóló beszámolót, és csupán 16,99 százalék szavazatott nemmel.

15:33 perckor

A kölcsönadásokról feltett kérdésre a Mol vezető jogásza Kara Pál, válaszolt: ezzel kapcsolatban annyit mondott el, hogy a kölcsönvevő viseli az árfolyamkockázatot, és minden esetben a kölcsönadott teljes részvény mennyiséget vissza kell adniuk a futamidő lejártakor. Szavazási megállapodás nincs a szerződésekben - hangzott el.

A Mol 17,861 ezer részvényt vett vissza, amit saját részvényként mutatnak be - mondta a vezető jogász. Az omani céggel kötött tájékoztatást üzleti titokra, és arra hivatkozva, hogy azt 2008-ban kötötték, így nem része a 2007 évi beszámolónak, nem válaszolt a Mol képviselője.

Hernádi Zsolt, az OMV-nek adott válaszában elmondta: a Mol igazgatósága érték előrejelzést soha sem adott ki, ezt most sem teszik. Egyben felhívta az OMV vezetését, hogy ne hivatkozzanak az OMV ajánlatára mert az nincs. Hernádi ezzel kapcsolatba az OMV képviselőinek azt is elmondta: "mi egy kicsit több időt is eltöltöttünk egy másikfajta rendszerben, ahol sokszor mondták, hogy Moszkvában ingyen adják a banánt, csak most éppen nincs".

15:10 perckor

Szót kapott az OMV képviselője, aki először arra lett volna kíváncsi, hogy mit tartalmaznak azok a részvény-kölcsönadási szerződések, amelyeket az MFB-vel, az OTP-vel, a BNP Paribas-val, a CEZ-zel és másokkal kötött a Mol vezetése. Külön kiemelték, hogy ezeknél a szerződéseknél ki viseli az árfolyamkockázatot, ki kapja az osztalékot, illetve szavazati jogukat hogyan gyakorolják. Külön részletes tájékoztatást kértek az ománi társasággal (Oman Oil)kötött stratégiai megállapodásról is.

Az OMV választ várna arra is, hogy a Mol vezetése által reálsinak tartott 34-36 ezer forintos részvényenkénti értéket mikorra akarja a Mol igazgatósága megteremteni?

Az OMV képviselője kifogásolta, hogy a Mol több mint 40 százaléknyi saját részvény felett rendelkezik. Mindezt úgy tette, hogy kijátszva a 10 százalékos sajátrészvény vásárlási korlátot, a részvényeket menedzsment-barát társaságoknak játszotta át, mint például az OTP Bank, és az MFB Invest. Az OMV úgy gondolja, hogy ezek a baráti társaságok a közgyűlésen gyakorolni is fogják szavazati jogukat a Mol Igazgatóságának az érdekeivel összhangban.

15:09 perckor

Molnár József, a Mol pénzügyi vezérigazgató-helyettese az osztalékkal kapcsolatban elmondta, hogy a tavalyi évi eredmény 40 százalékát, 85 milliárd forintot fizetnek ki osztalékként, azt azonban nem mondta el, hogy ez mennyi lesz részvényenként.

15:01 perckor

Kupa Mihály, a felügyelőbizottság elnöke mondta el kötelező beszédét, melyben azt hangsúlyozta, hogy a társaság által készített 2007. évről szóló mérlegek mindenben megfeleltek a törvényi előírásoknak, és a közgyűlésnek elfogadásra javasolja őket.

14:30 perckor

A közgyűlés elején Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója tartott beszámolót a tavalyi évi gazdálkodásról. Ebben sok újdonság nem hangzott el ahhoz képest, amit februárban nyilvánosságra hoztak az éves jelentés ismertetésekor.

14:20 perckor

A közgyűlés elején az OMV képviselője szerette volna tisztázni, hogy a Magyar Fejlesztési Bank és az OTP mint részvényes együtt szavaz-e, Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ezt azonban nem engedte, arra hivatkozva, hogy a Mol alapszabálya szerint részvényeseknek nem tehetnek fel kérdést.

14:10 perckor

A közgyűlés kezdetén a Mol biztonsági igazgatója tartott beszámolót arról, hogy esetleges kiürítés esetén merre lehet gyorsan elhagyni a közgyűlés helyszínét. Beszámolt arról is, hogy a közgyűlés ideje alatt orvosi ügyeletet is szerveztek, illetve tűzszerészek is jelen vannak. A közgyűlésén a részvényesek 66,74 százaléka jelent meg, így az elsőre határozatképes volt.

A közgyűlésre a bejutás sem volt könnyű. Az elmúlt évekkel ellentétben ugyanis komoly biztonsági intézkedések voltak. Az újságírók is csak az előzetes regisztráció ellenében átvett karszalagokkal jöhettek be a közgyűlésre, amelyet több helyen is ellenőriztek.

(Cikkünket folyamatosan frissítjük a közgyűlés fejleményeivel.)