GDP: lefelé módosított a kormány

Vágólapra másolva!
A tegnapi bejelentéshez képest 3,9-ről, 3,4 százalékra módosították a GDP növekedési prognózist a ma megjelent konvergenciajelentésben. A kormány szerdai ülésén megtárgyalta és elfogadta az idei első konvergencia-jelentését, amelyben nemcsak az aktualizált makrogazdasági és államháztartási előrejlezés szerepel, hanem a jövőben tervezett lépések is - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!

Ezek a lépések garantálják a kiadások tartós csökkentését és az egyenleg javulását is - tette hozzá.

A kormányszóvivő ismertette: az uniós pénzügyminiszterek tanácsa az eddigi jelentéseket és az aktualizált konvergenciaprogramot elemezve még az idén februárban megállapította, hogy ha a kormány ezután is tartani tudja a felvázolt pályát, akkor a költségvetési hiány 2009-re megközelíti a maastichti kritériumok által meghatározott határértékeket. A jelentés 2009-re már csak 3,2 százalékos hiánnyal számol.

Budai Bernadett elmondta: a jelenlegi 66 százalékról két éven belül 65,6 százalékra csökken a GDP arányos államadósság. A jelentés tegnap még a GDP idei 2,4 százalékos, jövőre pedig 3,9 százalékos emelkedésével számolt, miközben a tavalyi kis mértékű csökkenés után az idei évtől bővül a háztartások fogyasztása is, 2009-ben ennek várható értéke 1,6 százalék lesz.

A beruházások fellendülését mutatja az idei évre várt 4 százalékos, jövőre várt 7 százalékos emelkedés. Az infláció pedig a tervek szerint 6 százalék marad, jövőre pedig 3,6 százalékos lesz a várakozások szerint - mondta.

A kormány rendszeresen tájékoztatja az Európai Bizottságot és az uniós pénzügyminiszterekből álló tanácsot, az Ecofint a hiánycsökkentés érdekében tett lépésekről.