Afrikában is nyomul Kína

Vágólapra másolva!
Kína hamarosan Afrika legfőbb kereskedelmi partnerévé válhat, megelőzve az Európai Uniót - figyelmeztetett az Európai Parlament (EP), szerdai strasbourgi ülésén elfogadott jelentésében.
Vágólapra másolva!

Az EP-képviselők bírálják Pekinget, amiért feltétel nélkül együttműködik elnyomó kormányokkal, ezért fenntartanák a Kína elleni uniós fegyverembargót is.

A jelentés szerint egyelőre ugyan az EU Afrika legnagyobb segélyadományozója és kereskedelmi partnere, de 2010-re Kína válhat Afrika legnagyobb kereskedelmi partnerévé. Kína nyersolajimportjának 30 százaléka Afrikából származik, és Peking azt ígéri, hogy 5 milliárd dolláros Kína-Afrika fejlesztési alapot fog létrehozni, hogy afrikai befektetésre ösztönözze a kínai vállalatokat.

Kína behozatalának jelenleg mintegy 3,6 százaléka származik Afrikából, és Afrika a kínai export 2,8 százalékának felvevője. Az Afrika és Kína közötti kereskedelem a becslések szerint az 1995-ös évi 4 milliárd dollárról 2006-ra 55 milliárdra nőtt, és Peking tervei szerint 2010-re eléri a 100 milliárd dollárt.

Az Európai Parlament értékelése szerint Afrikában az európai gazdasági beruházások versenyhátrányt szenvednek a kínai projektekkel szemben, mert a kínai kormány nyílt vagy burkolt támogatást nyújt a kínai vállalatok által Afrikának tett ajánlatokhoz.