A magyar alapkamatról vitáznak Londonban

Vágólapra másolva!
A londoni Cityben is teljes a megosztottság a magyar pénzügypolitikai pálya jövőjéről: év végéig kitartó jelenlegi kamatszint és már áprilisi fél százalékpontos agresszív emelés egyaránt szerepel a jóslatok között. Általában idén még kamatemelést, jövőre viszont már lazítást várnak, és azt, hogy a kisebbségi kormányzásban a népszerűség-javító intézkedésekre is kisebb lesz az esély.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan áprilisban és májusban egy-egy negyed százalékpontos jegybanki kamatemelésre számít, de azzal is számol, hogy 2009-ben összesen 0,75 százalékpontos enyhítés következik, első negyedévi kezdettel - derül ki a ház friss londoni előrejelzése szerint, amit a magyar gazdasági szakértőkkel tartott találkozó után publikált. A JP Morgan elemzésben azt jósolta, hogy az MNB a májusban esedékes inflációs jelentésben ismét felfelé módosítja inflációs előrejelzését. A londoni elemzők várakozása szerint a 2008-as átlagos inflációról szóló új jóslat 6,2 százalék, a 2009-re szóló 4,0 százalék lesz, egyaránt mintegy háromtized ponttal magasabb a februári inflációs jelentésben szereplő várakozásoknál.

További pénzügypolitikai lépések elmaradása esetén a magyar illetékesek úgy látják, hogy a 2009. végi éves infláció elérné a 4 százalékot a korábbi előrejelzésben szereplő 3,2 százalék helyett, áll a JP Morgan ismertetésében. Az elemzés szerint a konszenzus az volt, hogy további kamatemelések szükségesek az inflációs várakozásnak a 3 százalékos célszint körüli rögzítéséhez.

Flört a stagflációval

A pénzügypolitikai szigorítás szükségességével nem mindegyik nagy londoni befektetési ház ért egyet. A magyar gazdaság "a stagflációval flörtöl" a Merrill Lynch friss előrejelzése szerint, az éves összevetésű növekedési ütem 1 százalék alá - 11 éves mélypontra - csökkent, és bár 2008-ban várhatóan valamelyest élénkülni fog, a ház londoni elemzői az idei év egészére sem várnak 1,2 százaléknál nagyobb növekedést a tavalyi 1,3 százalék után. Az infláció zöme egyszeri sokkhatásokból és torzító tényezőkből ered. A Merrill Lynch elemzői arra számítanak, hogy a fogyasztóiár-infláció éves üteme 2008 végéig 4 százalék környékére zuhan, és 3 százalékra 2009-ben. A gazdaság ciklikus visszaesése az ikerdeficitet is csökkenti: mind az államháztartási, mint a folyómérleg-hiány a GDP 4-4,5 százaléka közötti szintre süllyed 2008-ban, a Merrill Lynch szerint.

A ház szerint amint a piacok stabilizálódnak és a dezinfláció folytatódik fokozatosan fel kell számolni a pénzügypolitikai szigort. A Merrill Lynch az idei év végéig változatlan, 8,0 százalékos MNB-kamattal, 2009 végén pedig 6,5 százalékos jegybanki kamatszinttel számol.

A Lehman Brothers elemzése szerit a magyar jegybanki kamatszint idén 8,50 százalékon tetőzik - a következő emelést májusra várja a cég -, és tekintve a lassabb dezinflációt, valamint a pénzügypolitikai hitelességgel kapcsolatos MNB-aggodalmakat, idén valószínűtlen az enyhítés. Jövőre azonban 1,00-1,50 százalékpont közötti kamatcsökkentést várnak a londoni Lehman-elemzők, feltéve, hogy nem lesznek jelentősebb változások a kockázatvállalási környezetben.

A Goldman Sachs szerint a jelenlegi erősebb forint-árfolyamon is "egyértelmű kockázat" a 2009-es inflációs cél túllépése. A februári béradatok is "nagyon nagy, felfelé mutató meglepetést" jelentettek, alaposan gyengítve azokat az érveket, hogy a szintén magas januári növekedést olyan tényezők okozták, mint a minimálbér-emelés. Ennek alapján a GS londoni elemzői már ebben a hónapban fél százalékpontos MNB-kamatemelést várnak.

Nehezebb lesz lazítani

A JP Morgan londoni elemzőinek véleménye szerint még az adócsökkentés elmaradását feltételezve is nehéz lesz elérni a kormány által tervezett jövő évi deficitcsökkentést, részben az egészségbiztosítási deficit növekedése, valamint a jelentősen emelkedő kamatkiadások miatt. A budapesti megbeszéléseken az a nézet hangzott el, hogy a kisebbségi kormányzás alatt valószínűtlenebbé válik a komolyabb mértékű költségvetési lazítás, mivel nehezebb lesz a népszerűség-javító intézkedések áthajtása a parlamentben, áll a JP Morgan ismertetőjében.