Hamis olívaolajat árultak Olaszországban

Vágólapra másolva!
Újabb élelmiszer-hamisítási botrány pattant ki Olaszországban: őrizetbe vettek hétfőn huszonöt személyt azzal a gyanúval, hogy különlegesen jó minőségű, szűz olívaolajként helyeztek el az olasz piacon hamisított étolajat.
Vágólapra másolva!

További 14 főt házi őrizetbe helyeztek az üggyel összefüggésben. Azzal vádolják az eljárás alá vont 39 személyt, hogy felvásároltak nagy mennyiségű olcsó (génmódosított szójából és napraforgóból készült) növényi olajat, keverték béta-karotinnal és ipari klorofillal, majd eladták kiváló minőségű, szűz olívaolajként - közölte Antonio Citarella, a bari csendőrség hamisítási ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője.

Hozzátette: 25 ezer liter hamisított étolajat foglaltak le a hatóságok, s ennek egy része exportra volt előkészítve. Több országba, köztük az Egyesült Államokba és Németországba szállítottak volna belőle a közeli jövőben. Szavai szerint végül is sehol sem adtak el a hamisított étolajból Olaszországon kívül. A La Repubblica ellenben másként értesült: internetes kiadásának jelentése szerint külföldön is adtak el a hamisított étolajból, ám egyetlen külföldi országot sem nevezett meg az olasz lap.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalnál úgy tájékoztatták az MTI-t, hogy az uniós riasztási rendszeren keresztül még nem kaptak tájékoztatást az ügyről.

A hamisított olajat tartalmazó palackokon nem létező cégek neve volt feltüntetve előállítóként, és hamisak voltak az eladott tételek kereskedelmi és szállítási dokumentumai is. A bűnszövetkezet vezetői a Foggia tartománybeli Cerignola lakosai közül kerültek ki.

2006 októberében kezdődött a vizsgálat ebben az ügyben, amikor számos torinói fogyasztó tett panaszt a helyi hatóságoknál az általuk vásárolt "olívaolaj" minősége miatt.

A bor és a mozzarella után most az olívaolaj kapcsán tört ki botrány. Csupa olyan termék, amelyről híres volt az ország. Mostantól a külföldi fogyasztók kételkedni fognak minden olasz élelmiszer-ipari termékben - mondta az ügyről Primo Mastrantoni, egy olasz fogyasztói szövetség vezetője.

Április elején a L'Espresso című olasz hetilap tárta a nyilvánosság elé, hogy 70 millió liter pancsolt bort állítottak elő és értékesítettek az olasz piacon egyes olasz pincészetek. E roppant mennyiségű bor nagy része az egészségre súlyosan veszélyes anyagokat is tartalmazott.

Kevéssel korábban, március végén a rákkeltő dioxinnal szennyezett mozzarella ügyétől volt hangos az olasz és az európai tömegtájékoztatás. Az olasz hatóságok mindegyik esetben azt állították, hogy a hamisított, illetve szennyezett élelmiszer nem került más országok piacaira.