Válságot okoz az élelmiszerek árrobbanása

Vágólapra másolva!
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint az átfogó élelmiszerár-emelkedés visszavetheti a szegénység leküzdésére tett nemzetközi erőfeszítéseket, és ha nem kezelik megfelelőképpen, kihathat a globális gazdasági növekedésre és a nemzetközi biztonságra is.
Vágólapra másolva!

"Ha a jelenlegi válságot nem kezelik megfelelően, válságsorozatot válthat ki, amely a gazdasági növekedésre, a társadalmi haladásra és a világ politikai biztonságára is kiható többoldalú problémához vezethet" - figyelmeztetett Ban Ki Mun az Egyesült Nemzetek Kereskedelmi és Fejlesztési Értekezlete (UNCTAD) 12. konferenciája megnyitóján vasárnap a ghánai fővárosban, Accrában.

"Nem várhatunk tovább. A nemzetközi közösségnek sürgős intézkedéseket kell hoznia, hogy elkerüljük az ennél is súlyosabb politikai és biztonsági következményeket. Az ENSZ eltökélt, hogy összehangolja ezt a világméretű fellépést" - tette hozzá a világszervezet főtitkára.

Ban Ki Mun bírálta a fejlett országok agrár- és exporttámogatásait. "Itt az ideje, hogy a leggazdagabb országok újragondolják elavult agrártámogatási programjaikat, amelyek aránytalanul büntetik a szegény országokat és hozzájárulnak a jelenlegi szükséghelyzethez" - tette hozzá.

Luiz Ignácio Lula de Silva brazil államfő a fejlődő országok képviseletében szintén felszólította a gazdag országokat - elsősorban az Egyesült Államokat és az Európai Unió tagállamait - agrár- és exporttámogatások felszámolására, piacaik megnyitására abban az időszakban, amikor a fejlődő államokat teljes erőből sújtja az üzemanyag- és élelmiszerárak szárnyalása.

"Ezek a szubvenciók kábítószerként hatnak a saját termelőikre, legnagyobb áldozatai pedig a legszegényebb országok gazdálkodói. Résen kell lennünk a gazdag országok protekcionista praktikái jelentette kísértéssel szemben" - hangsúlyozta beszédében a brazil elnök.