Eséssel zárt hétfőn a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,22 pontos csökkenéssel, 21 906,36 ponton zárt hétfőn, ami az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 1,01 százalékos gyengülés.
Vágólapra másolva!

A részvénypiac forgalma 13,2 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama a Richter kivételével gyengült az előző kereskedési napi záró árakhoz képest.

Nyári Zsolt, a KBC Securities üzletkötője elmondta, hogy a kereskedés nyugodtan, enyhe emelkedéssel indult a BÉT-en is az európai tőzsdékhez hasonlóan; alacsony forgalom mellett, érdemi hírek nélkül.

Délután azonban a Bank of America csalódást keltő gyorsjelentés tett közzé, ami az európai indexek gyengülésével járt. A BUX sem tudta kivonni magát a negatív hangulat alól, a részvények többsége a napi minimumán zárt, a BUX több mint 1 százalékot gyengült.

A Bank of America, a kettes számú amerikai pénzintézet első negyedéves eredményének 77 százalékos romlásáról adott számot hétfőn. A profitcsökkenés fő oka a több mint 5 milliárd dolláros veszteségleírás, a hitelekkel kapcsolatos költségek növekedése, az adósok elmaradt törlesztései.

Nyári Zsolt szerint rövid távon a további gyengülés sem kizárt, kedvezőtlen hírekre akár a leggyengébben teljesítő tőzsde is lehet a BÉT. A magyar piac sérülékeny, nem túl vonzó a befektetők számára- tette hozzá.

Az OTP-részvények ára 1,95 százalékkal 6854 forintra esett, a bankpapír forgalma 7,789 milliárd forintot tett ki.

A Mol papírjaival 1,677 milliárd forintért kereskedtek, a részvények ára 0,65 százalékkal 22 005 forintra csökkent.

A Richter-részvények 32 005 forinton zártak, ami a legutolsó záróárhoz képest 0,03 százalékos emelkedés. A papír forgalma 2,182 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom papírok 899 millió forintos forgalommal 834 forinton zártak, ami 1,3 százalékkal aéacsonyabb, mint a tegnapi záróérték.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 21,46 ponttal, 0,81 százalékkal 2631,86 pontra esett.