Az EU hozzájárulna Koszovó fejlődéséhez

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió hozzá kíván járulni Koszovó gazdasági és szociális fejlődéséhez - jelentette ki Olli Rehn, az Európai Bizottság bővítési biztosa.
Vágólapra másolva!

A finn politikus egy hétfői interjúban annak a nézetének adott hangot, hogy ehhez meg kell találni a megfelelő eszközöket, s ezek között egy kereskedelmi megállapodás lehetőségét említette.

A bővítési biztos egyidejűleg hangsúlyozta, hogy az EU Szerbiát is az "európai úton" kívánja tartani. Szavai szerint az úgynevezett stabilizálási és társulási megállapodás mindehhez megfelelő jelzés lenne. Ennek ratifikálásra azonban csakis akkor kerülhet sor, ha Szerbia teljes mértékben együttműködik a hágai Nemzetközi Törvényszékkel - tette hozzá.

Az Európai Bizottság bővítési felelőse emlékeztetett arra, hogy az EU kilátásba helyezte a csatlakozás lehetőségét a nyugat-balkáni államok számára, amennyiben azok teljesítik a szükséges előfeltételeket. Rehn szerint Horvátországgal a jövő évben lezárhatók a csatlakozási tárgyalások, ha Zágráb a következő hónapokban felgyorsítja az igazságügy reformját, továbbá erősíti a korrupció elleni harcot. Ebben az esetben az ország - legkésőbb 2011-ben - az EU 28. tagállama lehet - jelentette ki.