Az állam nem adja a balatoni hajózást

Vágólapra másolva!
Nagyon úgy tűnik, hogy az állam erősen vonakodik a Balatoni Hajózási Zrt.-ben birtokolt kisebbségi tulajdonának eladásától - legalábbis a többségi részesedést kezükben tartó helyi önkormányzatoknak. A Magyar Nemzeti Vagyontanács (MNV) a héten harmadszor is levette napirendjéről a kezelésében lévő, állami tulajdonú kisebbségi részvénycsomag privatizációjának tárgyalását.
Vágólapra másolva!

A Balatoni Hajózási Zrt.-ben többségi tulajdonos balatoni önkormányzatok minél előbb egyeztetni kívánnak a Magyar Nemzeti Vagyontanáccsal (MNV), miután az a héten harmadszor is levette napirendjéről a kezelésében lévő, állami tulajdonú kisebbségi részvénycsomag privatizációjának tárgyalását.

"Végső esetben a társaság évi közgyűlésén, május 8-án visszahívjuk az állam delegáltjait a cégvezetésből - nyilatkozta Balázs Árpád, a Balatoni Szövetség elnöke, Siófok polgármestere pénteken, sérelmezve, hogy nem kaptak semmiféle indoklást az elnapolások okáról. A hajózási társaság 9 tagú igazgatóságát 5 önkormányzati és 4 állami képviselő alkotja, köztük az MNV képviselője. Felügyelőbizottságának elnökét, valamint egyik tagját is az állami oldal delegálja.

A napirenden lévő lehetőségek szerint az önkormányzatok vagy ingyenesen juthatnak - bizonyos feltételek mellett - a 49 százalékos állami részvénypaketthez, vagy a cég közhasznú tevékenységeinek fejében ingyenesen megkapják a felét, a másik feléért pedig fizetniük kell.

Száraz Gábor, az MNV kommunikációs vezetője azt közölte hogy az elnapolások mögött nem a kormányzati szándék megváltozása áll, hanem egyfajta megoldáskeresés. Az időközben bekövetkezett jogszabályváltozások, vagyis az új vagyontörvény ugyanis nagyon megszigorította az állami vagyon ingyenes átadását, ezért a vagyontanács most azt kutatja, hogy milyen, az önkormányzatok számára is megfelelő megoldás kínálkozik a társaság privatizációjára.

A Balatoni Hajózási Zrt. 49 százalékos állami tulajdonú részvénycsomagja egy 2003-as kormányhatározat alapján került az ÁPV Zrt. vagyonába azzal, hogy azt értékesítenie kell. A társaságban többségi tulajdonos 22 Balaton-parti önkormányzat már 2004 augusztusában benyújtotta együttes igényét a kisebbségi részvénycsomag térítésmentes átvételére, azóta folyik az alkudozás a balatoniak és a vagyonkezelő között. Tavaly már-már sikerült nyélbe ütni egy megállapodást, amit aztán keresztülhúzott, hogy az állami részvényhányad január elsejétől átkerült a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz.