Sokba kerül Szerbiának a politikai válság

Vágólapra másolva!
Eurómilliárdokba kerül Szerbiának a hónapok óta tartó belpolitikai válság, amely elriasztja a külföldi befektetőket a szilárd lábakon állónak egyébként sem mondható szerb gazdaságtól - derül ki a belgrádi sajtó írásaiból.
Vágólapra másolva!

A szerb Külföldi Beruházási és Exportfejlesztési Ügynökség naponta kap értesítést tervezett ügyletek felfüggesztéséről. Becslések szerint az év eleje óta Szerbia mintegy 750 millió euró külföldi beruházástól esett el tervezett beruházások hol hangos, hol csöndes leállítása miatt.

A legfrissebb kudarc a kelet-szerbiai Borban lévő ércbányászati és kohászati kombinát privatizációja. Két tendert írtak ki rá, s mindkettőnek a nyertesét azért kellett kizárni, mert nem tudta megszerezni az ügylethez a kellő bankgaranciát.

A Deutsche Bank már korábban megvonta támogatását a Horgos-Pozega autópálya építésére kiírt pályázatot elnyert, osztrák vezetésű konzorciumtól is. Világos indok egyik esetben sem hangzott el, szerb illetékesek csak közvetítőkön keresztül kaptak olyan jelzést, hogy a német pénzintézet a szerb belpolitika képlékenysége miatt vált nagyon óvatossá.

Sorra vonják vissza terveiket a cégek

A dél-szerbiai Pirot vezetői izgatottan várják a május 11-i parlamenti választás eredményét, mert a cipőben, ruházatban, kiegészítőkben, divatcikkekben számos világmárkát birtokló olasz Geox konszern - nyíltan a szerbiai helyzetre hivatkozva - egyelőre felfüggesztette 8 millió eurós, cipőgyár-építési beruházását. Az üzemben 1000 embernek lenne munka, ami a helyi munkanélküliség 15 százalékos mérséklődését jelentené.

A Tus nevű szlovén vállalat Vranjéban - ugyancsak a gazdaságilag elmaradott Dél-Szerbiában - bevásárlóközpontot akart létesíteni, ahol százan dolgoztak volna. A cég annyira komolyan gondolta a beruházást, hogy tavaly 1,5 millió euróért megvásárolta az építési területet az önkormányzattól, s abba is beleegyezett, hogy a 3000 négyzetméteres bevásárlóközpont elkészülte után havi 2000 euró bérleti díjat fizet. Az építkezés a tervezett márciusi időpontban nem kezdődött el, s a Tus belgrádi képviselője bejelentette, hogy cége nemcsak Vranjéban, hanem egész Szerbiában felhagy tevékenységével.

Negyedével zuhant a tőzsdeindex

A belgrádi tőzsdeindex az év eleje óta 25 százalékot zuhant, s ebből 17 százalékot márciusban. Az éves inflációt az eddigi trend alapján máris úgy becsülik, hogy tíz százalék fölött lesz, szemben a betervezett 6,5 százalékkal, de szakemberek szerint a valós érték 12 és 15 százalék között alakul.

Bozidar Djelic miniszterelnök-helyettes nemrég a politikai kampány közepén is kénytelen volt szakmai figyelmeztetést adni: a külföldi beruházások elmaradása miatt Szerbia hamarosan a hazai pénz, a dinár stabilitását biztosító valutatartalékaiból lesz kénytelen fizetni külső adósságait.

Goran Nikolic, a belgrádi Gazdasági Elemzések Központjának vezetője pedig arra figyelmeztetett, hogy a külső beruházások elmaradása a teljes külkereskedelemre, valamint az ipari termelésre is kihat, előbb a bruttó nemzeti termék (GNP) növekedésének lassulásához, majd értékének számszerű csökkenéséhez vezet. Azért lesz így, mert a GNP növekedése Szerbiában alapvetően a hazai kereslettől függ, ami - hacsak újabb veszélyes pénzügyi spirált elindító hitelezésekkel nem támogatják meg - legjobb esetben is stagnálni fog a belátható jövőben.