Simor a magasabb kamatemelésre voksolt

Vágólapra másolva!
Kilencen, köztük Simor András jegybankelnök szavazott az alapkamat 50 bázispontos emelésre - áll a monetáris tanács legutóbbi üléséről kiadott pénteki közleményben.
Vágólapra másolva!

Király Júlia alelnök és Kádár Béla viszont 25 bázispontos emelésre voksolt, Bánfi Tamás pedig a 7,5 százalékos kamat szinten tartására adta le szavazatát.

A testület megállapította, hogy a hazai állampapír-piac likviditása a hozamok emelkedésével párhuzamosan jelentősen visszaesett. Az elsődleges forgalmazók először csak egymásnak nem jegyeztek árakat, majd a tőzsdei árjegyzési kötelezettségüket sem teljesítették.

Bár a hazai szereplők a piac kiszáradására panaszkodtak ezekben a napokban, mégis szokatlanul nagy forgalmat regisztráltak. Ez azt sejteti, hogy az állampapírok jelentős adásvétele zajlott le külföldiek között.

A helyzet lassan normalizálódott, az állampapír-hozamok különbözete a február 27-i értékekhez képest 50-100 bázispontra csökkent. A külföldiek március első napjaiban inkább nettó vevők voltak a kötvénypiacon, azóta fokozatosan 90 milliárddal csökkentették állományukat - áll a monetáris tanács által kiadott elemzésben.

A közlemény kitér arra, hogy az állampapír-piaci hozamok emelkedésének hátterében a magasabb kockázati prémium áll, ami kifejeződött a magyar devizakötvények nemfizetési kockázatának számottevő emelkedésében is.

Ez a felár az állampapír-piaci válság idején 90 bázispontot tágult. Tavaly nyár óta összesen 200 bázispontot emelkedett. A magyar állam nemfizetési kockázatának ára jelenleg a balti államokkal és Bulgáriával van egy szinten.

A testület úgy értékelte, hogy a piac nyár közepéig 100-125 bázispontos kamatemelésre számít, ugyanakkor az elemzők 25-50 bázispontos emelést vártak márciusban.

A tanácstagok egyetértettek abban, hogy az elmúlt hónapban beérkezett információk nem növelték az inflációs cél elérésének valószínűségét. Az infláció idén és jövőre is meghaladhatja az inflációs célt, ami indokolttá teszi a monetáris kondíciók szigorítását.

Többen amellett érveltek, hogy a jegybanki pénzpolitikának figyelembe kell vennie a kockázati felárak elmúlt időszakban bekövetkezett emelkedését is. A monetáris tanács egységes volt abban a tekintetben, hogy a 2009-es inflációs cél elérése érdekében a továbbiakban is készen áll a szükséges lépések megtételére.

A kamatlépés szükségessége mellett érvelők szerint az inflációs célkövetés logikájából egy kamatemelési ciklus megindítása, több, kis lépésben megvalósított kamatemelés és határozott kommunikáció következik. Többen úgy érveltek, hogy az inflációs kockázatok és az elvárt prémium megemelkedése együttesen a jelenlegi helyzetben egy határozottabb jegybanki lépést tesznek szükségessé.