GS: "Sokkolóan magas" a béremelkedés

Vágólapra másolva!
"Sokkolóan magasak" a legutóbbi magyarországi bérkiáramlási adatok - áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteki elemzésében, amely szerint a béradatok miatt már ebben a hónapban újabb agresszív jegybanki kamatemelés várható.
Vágólapra másolva!

A bruttó átlagkeresetek január-februárban összességében 5,1 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 5,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A versenyszférában februárban 14,4 százalékos volt az éves bruttó béremelkedés az előző havi 9,7 százalék után, és a prémiumok nélküli éves magánszektorbeli emelkedés is 10,4 százalékra gyorsult a januári 8,7 százalékról.

A Goldman Sachs londoni befektetési részlege "e sokkolóan magas" adatok alapján megállapítja, hogy a béremelkedés meglehetősen széles bázisú, és nem lehet csak a magasabb végzettségű alkalmazotti állomány minimálbér-emelésével magyarázni.

A ház szerint már a januári magánszektorbeli béradat is "kellemetlen meglepetés volt", és az szerepet játszott a márciusi jegybanki kamatemelésben. A Goldman Sachs londoni elemzői szerint az új béradatok várhatóan erősítik az újabb kamatemelés mellett szóló érveket.

A forinterősödés eddig növelte annak az esélyét, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) április 28-ai ülésén egyáltalán nem fog kamatot emelni, most már azonban a fél százalékpontos emelésnek is nagyobb a valószínűsége, mint a negyed százalékpontosnak, áll a Goldman Sachs pénteki londoni előrejelzésében.

A GS várakozása szerint a magyar jegybanki alapkamat a következő három hónapban 9 százalékra fog tovább emelkedni, vagyis olyan szintre, "amelyet még a piac sem áraz"; a határidős kamatpiaci kontraktusokból 8,50 százalék körüli tetőzési várakozás szűrhető le.

Londoni elemzők már előző nap, közvetlenül a friss béradatok közzététele után újabb agresszív magyarországi kamatemeléseket jósoltak.

A Dresdner Kleinwort befektetési csoport londoni elemzőinek kommentárja szerint a versenyszféra bérnövekedésének - egyszeri kifizetések nélkül is - meredek gyorsulása további aggodalmakat kelt az inflációs kockázatokkal kapcsolatban.

A ház azzal számol, hogy az MNB Monetáris Tanácsa "nagyon rövid távon" a kivárást pártolja, amíg nem jönnek ki májusban az új inflációs előrejelzések. A londoni Dresdner-részleg 1,00 százalékpontos további kamatemelést sem zár ki az idei évre, vagyis szintén 9 százalékra várja az MNB-kamat tetőzését.

Londoni elemzők megosztottak annak megítélésében, hogyan alakulnak majd a kamatok. A távlati prognózisoknak még az iránya sem egyezik: 1,00 százalékpontos éven belüli kamatemelési jóslat és ugyanilyen mértékű kamatcsökkentési előrejelzés egyaránt létezik.