Együtt fejlesztene OMV és a Gazprom

Vágólapra másolva!
Az OMV osztrák és a Gazprom orosz konszern tovább akarja fejleszteni az OMV tulajdonában lévő baumgarteni gázelosztóközpontot, amelyen keresztül már jelenleg is az orosz gáz egyharmada áramlik Nyugat-Európa felé.
Vágólapra másolva!

"Nagyon is érdekeltek vagyunk abban, hogy a Déli Áramlat vezetéken érkező (orosz) gáz egy része Baumgartenen keresztül folyjon majd" - közölte Wolfgang Ruttenstorfer OMV-vezér csütörtökön.Ugyancsak érdekeltnek mutatkozott az osztrák-szlovák határ közelében létesült elosztóközpont súlyának növelésében Alekszandr Medvegyev, az orosz gázmonopólium alelnöke.

Medvegyev úgy vélekedett, hogy a Gazprom-gázt szállító Déli és Északi Áramlat-vezeték nem lesz a Nabucco-projekt vetélytársa. Az utóbbi, amelynek megépítését az OMV vezetésével létrejött nemzetközi konzorcium határozta el, a Kaszpi-tenger vidékéről és közel-keleti lelőhelyekről juttatna gázt Európába.

Azokkal az utóbbi napokban megjelent sajtóhírekkel kapcsolatban, amelyek szerint elképzelhető, hogy a 2014-es átadással tervezett Déli Áramlat gázvezeték utolsó szakasza Magyarországról Olaszország felé Szlovénián keresztül halad majd Ausztria kihagyásával, Medvegyev igyekezett megnyugtatni a kedélyeket. Mint mondta, két különböző dologról van szó: a szlovéniai leágazás egyáltalán nem keresztezi a baumgarteni továbbfejlesztés tervét.
Ruttenstorfer nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy az OMV esetleg csatlakozik magához a Déli Áramlat-beruházáshoz is, de egyelőre túl korainak tartotta, hogy elkötelezze magát, hiszen a gázvezeték nyomvonalát még nem tisztázták végérvényesen.

Az év elején az osztrák és az orosz cég együttműködési megállapodást kötött a baumgarteni közép-európai gázipari kereskedelmi platform (Central European Gas Hub - CEGH) közös fejlesztéséről és bővítéséről. Az egyezmény értelmében a Gazprom 50 százalékos tulajdonossá vált a CEGH-ban, amely korábban az OMV leányvállalataként működött. Bejelentették azt a szándékukat, hogy a virtuális kereskedelmi platformot a kontinentális Európa legnagyobb ilyen jellegű központjává kívánják tenni.