Jegyzetboltokat nyit az ELTE

Vágólapra másolva!
Gazdasági társaságként működik tovább az Eötvös Loránd Tudományegyetem kiadója - írja a Napi Gazdaság. Az ELTE Eötvös Kiadó Kft.-t ötvenmillió forint jegyzett tőkével márciusban jegyezték be. A kiadó a közvetlen értékesítésre is nagyobb kapacitást fordítana, és több boltot nyitna - az indoklás szerint elsősorban a hallgatók anyagi érdekében.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 14 évben körülbelül 230 kiadványt jelentettek meg, évente 30-35 címet, amelynek kétharmada új, egyharmada változatlan utánnyomás vagy javított, átdolgozott kiadás. Ezzel az ELTE Eötvös Kiadó a magyarországi felsőoktatási tankönyvpiac közepes méretű, bizonyos szegmensekben országosan meghatározó szereplője. Az elmúlt években 50-100 millió forintos árbevételt ért el, ami nagyságrendileg várhatóan idén sem változik. Három év távlatában a bevétel és az eredmény fokozatos növekedésére számít az igazgató.

Annak érdekében, hogy a hallgatók számára megtakarítsuk a könyvterjesztői árrés túlnyomó részét, a kiadó a közvetlen értékesítésében is részt vesz - mondta Hunyady András ügyvezető. Szeptemberben könyvesboltjuk mellett több fiók megnyitását tervezik az ELTE-épületek különböző pontjain. Emellett kiadványaikat valamennyi felsőoktatási intézmény jegyzet- vagy könyvesboltjába el akarják juttatni, szakkönyveik pedig a nagy könyvterjesztők bolthálózatában megtalálhatók legyenek. Honlapjukon meg is lehet vásárolni kiadványaikat.

A kiadó az ELTE önálló szervezeti egységeként 1994-ben jött létre, érdemi működése 1996-tól számítható. A szervezeti egység 2006-ban már csekély állami támogatással, csaknem kizárólag árbevételére és pályázati támogatásokra támaszkodva gazdálkodott, 2007-ben pedig teljes egészében megszűnt az állami dotáció.