Eltérően egyszerűsítenék az adórendszert

Vágólapra másolva!
A következő éveknek az adócsökkentésről kell szólniuk - jelentette ki Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke a pártja által kezdeményezett ötpárti tanácskozás után újságíróknak.
Vágólapra másolva!

A több mint kétórás egyeztetésen Dávid Ibolya mellett Herényi Károly frakcióvezető és Hock Zoltán elnökhelyettes képviselte az MDF-et, az MSZP részéről Szabó Lajos, a Fidesztől Tállai András, az SZDSZ-től Gegesy Ferenc, a KDNP-től Rétvári Bence vett részt.

Dávid Ibolya szólt arról is, hogy az örökösödési adó eltörlésében volt a legnagyobb egyetértés a parlamenti pártok között. Ez alapján az örökölt hagyaték egy bizonyos közeli hozzátartozói körben, meghatározott, átlagos vagyonnagyság erejéig lenne mentes az örökösödési illeték alól.

Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője szerint az adórendszer átalakítása akkor lehetséges, ha nem veszélyezteti a költségvetés egyensúlyát, ha fehéríti a foglalkoztatást, illetve ha nem ront a nehéz körülmények között élő emberek helyzetén.

Az adórendszer átalakítása nem egyszeri adótörvény módosítást jelent, mivel az súlyos gazdasági és társadalmi kérdéseket vet fel - jelentette ki Szabó Lajos. A kormánypárti politikus együttműködési készségét fejezte ki az örökösödési illeték rendszerének megváltoztatásával, az adóamnesztiával és béreket terhelő közterhek csökkentésével kapcsolatban.

A fideszes Tállai András szerint adó- és járulékcsökkentésre van szükség a szociális biztonság megtartása mellett. Az ország gazdasági versenyképességének növelése érdekében a legnagyobb ellenzéki párt mindenképpen adót, járulékot, közterhet csökkentene. Tállai András elmondta: pártja szerint úgy kell változtatni az adórendszeren, hogy az behozza a kieső költségvetési bevételeket, azaz gazdasági növekedésre ösztönözzön.

A KDNP-s Rétvári Bence a családi adózás bevezetését szorgalmazta. Kiemelte: pártja újra benyújtja a parlamentnek az erről szóló törvényjavaslatot. Az ellenzéki képviselő szerint olyan szemléletváltozásra van szükség az örökösödési illeték kiszabásánál, amely figyelembe veszi a rokonság fokát, illetve az örökölt vagyon mértékét, és azt is, hogy az örökös hány embert tart el.

Gegesy Ferenc, az SZDSZ országgyűlési képviselője szerint is szükséges az adórendszer egyszerűsítése, ezt szerinte kiadáscsökkentéssel kellene megalapozni, de ehhez nincsen meg a társadalmi támogatás, az adórendszer egyszerűsítése azonban így is lehetséges.

Mint mondta, az adórendszer egyszerűsítésében lehetne lépni, az 57 adónemet meg lehetne felezni, a kivételek megszüntetése, az átláthatóság irányába kell lépni. Hozzáfűzte: a jövedelemadózással szemben a vagyon- és fogyasztási adózás felé történő elmozdulás az üdvözlendő.