Minden profitot az MVM-nek oszt a Mavir

Vágólapra másolva!
Az MVM csoporthoz tartozó Mavir éves közgyűlését szerdán tartották meg, azon a tervezettnél kedvezőbb eredményről számolt be a menedzsment. A részvényesek a 2007. beszámolót 351,45 milliárd forint mérlegfőösszeggel hagyták jóvá. Az adózás előtti nyereség 2007-ben egy év alatt 35 százalékkal 10,56 milliárd forintra nőtt, elsősorban a hatékonyabb gazdálkodás eredményeként. Az idén 9,02 milliárd forint adózás előtti nyereséggel számol a társaság.
Vágólapra másolva!

Az üzleti tevékenység bevétele tavaly 10 százalékkal 143,69 milliárd forintra nőtt és az üzemi szintű nyereség a 2006. évi 9,66 milliárd forintról 11,08 milliárd forintra emelkedett. A hatékonyság javulását jelzi, hogy a foglalkoztatottak száma egy év alatt közel 50 fővel 642 főre csökkent.

Tihanyi Zoltán, a Mavir forrásszervezési osztályának vezetője elmondta, hogy a klímaberendezések miatt megnövekedett nyári csúcsidőszakban - a különösen meleg időjárásra is - felkészült a társaság. Arra számítanak, hogy a 2007. napi maximum, a 6320 megawattóra áramfogyasztás az idén legfeljebb 2-3 százalékkal nő. A normál nyári időszakban 5700 megawattóra körül van a villamos energia felhasználás. A szükséges hálózati kapacitások rendelkezésre állnak, de a piaci szereplőknek - kereskedőknek, ipari fogyasztóknak - is felelős magatartást kell tanúsítaniuk a megfelelő nagyságú és rugalmasságú portfolió kialakításával.

A Mavir lekötötte a hatóság által az idei évre előírt 1310 megawattóra áram mennyiséget az esetleg szükséges úgynevezett kiegyenlítő energiára. Amennyiben többre lenne szükség, akkor erre a rendszerirányító társaságnak opciós szerződései, illetve megállapodásai vannak market makerekkel, azaz olyan tőzsdei brókerekkel, akiknek bizonyos ársávban kínálatot kell biztosítaniuk az esetleges vevőknek. Ennek persze költsége van, amit a végső felhasználó fizet meg - magyarázta Tihanyi Zoltán.

A Mavir az idén 25 milliárd forintot költ beruházásokra, elsősorban hálózat- és informatikai fejlesztésekre - mondta Vinkovits András. Tavaly ezek a költségek elértek a 22,8 milliárd forintot. Az idén a társaság új telephelyre költözik az eddig az MVM-től bérelt ingatlanról. A váltást az indokolja - magyarázta a vezérigazgató -, hogy a jelenleg használt épület azbesztes.

Vinkovits András az MVM csoport átalakításáról, illetve a privatizációról nem kívánt szólni. Annyit mondott csak, hogy üzemelési kockázatot jelentene a rendszerirányítás és a hálózat szétválasztása. Nem véletlen, hogy a kormány 2005-ben úgy döntött, hogy egy cégbe viszi a rendszerirányítást és a villamosenergia hálózatot, azaz ISO-ból TSO-vá alakítja a rendszert - fűzte hozzá a vezérigazgató. Annyit hozzátett még, hogy a Mavir természetesen végrehajtja majd azokat a döntéseket, amelyeket a tulajdonos hoz.