Forráshiányos önkormányzatok

Vágólapra másolva!
Az önkormányzati alrendszerben a feladatok ellátására beszűkültek a források - mondta Lóránt Zoltán, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Önkormányzati és Területi Ellenőrzési Főigazgatóság vezetője a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) által szervezett konferencián hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzati gazdálkodás nehézségeiről szóló tanácskozáson a főigazgató elmondta: 2005-ben 4,5 milliárd forint, 2006-ban 24 milliárd, tavaly pedig 186 milliárd forintos kötvénykibocsátásra vállalkoztak az önkormányzatok.

Lóránt Zoltán szerint a probléma ezzel az, hogy az önkormányzatok elsősorban működésükre, régi rossz hitelek kiváltására, jövőbeli EU-s pályázatok önrészének finanszírozására fordítják. Általában olyan uniós pályázatokon vesznek részt, amelyeken biztosan nyernek, és nem olyanokon, amelyek a hosszú távú gazdaságfejlesztési programjukba beleillik - tette hozzá. Elmondta: azonkívül több választási ciklusra is eladósodnak.

Az ÁSZ főigazgatója szerint az önkormányzati rendszert elaprózott hivatali és intézményi szerkezet és széles feladat- illetve hatáskör jellemzi. Magyarországon 3149 helyi önkormányzat működik, a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 12 százalékát adják, az államháztartási kiadások csaknem 25 százalékát realizálják.

Lóránt Zoltán rámutatott: mintegy 100 önkormányzat adósodott el, és nem az egész rendszer.

Nem lehet "szembe menni" a piaccal

Pitti Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem kutató professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatok nincsenek felkészülve a hatósági ármegállapítás szerepének megnövekedésére. Elmondta: az állam és az önkormányzatok felelősek a közszolgálati feladatok ellátásáért, ezeket azonban nem lehet nyomott áron kínálni, mert "betüremkedik a piaci ár".

A professzor szerint jelenleg "megvezethetők az önkormányzatok". Hozzátette, hogy a közszolgáltatást kínáló vállalatoknak biztosítani kellene ugyan a méltányos nyereséget, de ehhez csak a jogos költségeket számolják el. Úgy látja, hogy széleskörű kiszervezés jellemzi ezt a területet, ami kiszolgáltatottá teszi az önkormányzatokat, ugyanakkor hiányzik a testületi kontroll.

Kezelni kell a kockázatokat

Vigvári András, az ÁSZ Fejlesztési és Módszertani Intézetének munkatársa elmondta: nemzetgazdasági kockázatot hordoz a szektor, egyebek mellett számviteli konszolidálatlansága miatt. Döntően a községi önkormányzatokat likviditási problémák és forráshiány, fizetésképtelenség jellemzi. A nagyvárosoknál és városoknál pedig mérlegen kívüli és költségvetésen kívüli kockázatok vannak - mondta.

Vigvári András szerint a kockázatok kezelése érdekében az ágazati törvények deregulálásának átgondolt és következetes végrehajtására, költségvetési szabályok beiktatására, hitelfelvételi korlátok beépítésére, transzparenciát biztosító számvitelre, hitelgarancia és más biztosítási konstrukciók intézményesítésére van szükség.