Óriási béremelkedés Romániában

Vágólapra másolva!
Hatalmas tempóban emelkednek a bérek Romániában, így apadt az ottaniak magyarországi álláslehetőségek iránti érdeklődése, másrészt a romániai cégek Magyarországról toboroznak segéd- és szakmunkásokat, valamint vezetőket is - írta a hétfői Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A felgyorsult gazdasági növekedés és az egyre több befektető megjelenése miatt ugyanis sok esetben munkaerőhiánnyal küzdenek a romániai cégek, főleg hogy a 22,3 millió lakos több mint 10 százaléka külföldön dolgozik.

Romániában januárban 21,8 százalékos nettó reáljövedelem-emelkedést regisztráltak az elmúlt évet tekintve. Az átlagjövedelem még mindig elmarad a magyarországitól: januárban nettó 82 400 forintnak megfelelő volt Romániában, s 125 100 Magyarországon.

Románia idén a tavaszi szezonra 30 százalékkal kevesebb általános és szezonális munkavállalási engedélyt adott ki, mint, egy évvel ezelőtt. Ezzel is szeretnék a korábban külföldön munkát keresőket otthon tartani. Az építőiparban,a vendéglátásban és a mezőgazdaságban - ahola legtöbb vendégmunkás helyezkedett el - küszködik az ország a legnagyobb munkaerőhiánnyal.

Derzsi Ákos munka-, család- és esélyegyenlőségi államtitkára reméli, hogy a drasztikusan emelkedő bérek hazacsábítják a külföldön elhelyezkedő román vendégmunkásokat - olvashatjuk a Világgazdaságban.

Rekordinfláció, várható év végi enyhüléssel

Romániában a márciusi éves szintű infláció 8,6 százalékra, 2006 januárja óta legmagasabb szintre nőtt a februári 8,0 százalékról. A szakértők várakozásának az átlagában valamivel kisebb, 8,5 százalékos infláció szerepelt.

A havi szintű inflációnövekedés 0,7 százalékos volt, ezen belül az élelmiszerek 0,6 százalékkal, a nem élelmiszertermékek 0,7 százalékkal drágultak. A szolgáltatások ára 0,9 százalékkal nőtt.

A múlt héten Mugur Isarescu román jegybanki elnök azt mondta, hogy várakozása szerint márciusban 8,5 százalékon tetőzik az infláció, ami 5-6 százalékra csökken az év végére.