Pici erősödéssel zárt a forint

Vágólapra másolva!
Hétfőn a forint halványan erősödött, csütörtöki szintjére tért vissza hétfőn, a bankközi devizapiacon.Egy euró hétfőn délután fél ötkor 251,80/95 forintot ért, ami 55 fillérrel kevesebb, mint péntek délután volt (252,35/50) és 80 fillérrel kevesebb, mint a reggeli 252,60/70-es árfolyam.
Vágólapra másolva!

A hétfői záró érték csaknem fillérre megegyezik az euró/forint árfolyam múlt csütörtök délutáni szintjével.

A forint a dollárral szemben is erősödött. Az amerikai deviza is visszagyengült 158,80/95 forintra - ez megegyezik csütörtöki, 11 éves mélypontot jelentő árfolyamával, a pénteki záráskor 159,40/50 forint, a hétfő reggeli nyitás után 160,25/35 forint volt az árfolyam.

A kereskedők csendesen csordogáló, a kedvezőtlen régiós hírekre nem reagáló piacról, a reggeli halványabb nyitás után lassan, fokozatosan egyre csak erősödő forintról számoltak be. Pozitívumként ugyan csak a nyugalmat említették, de a jelek szerint hétfőn ez is elegendő volt a javuláshoz.

A közép-európai térség valutái közül a zloty és a forint meglepő erősödése összefüggésben van a két ország jegybankjának konzekvens kamatemelési döntéseivel. Mint ismeretes, az MNB legutóbb a vártnál erősebben, 50 bázisponttal emelte a kamatot, jelezve, hogy eltökélt az infláció letörésében. A CEntral European weekly az MNB-től továbbin kamatemelést vár.