Exxon-Falcon-Mol olajtranszfer Makón

Vágólapra másolva!
Az amerikai ExxonnMobil Corp. olajcég leányvállalata, az Esso Exploration Ltd. 67 százalékos részesedést vásárolt Makó környéki Falcon Oil & Gas kutatási területeiből, ami a vállalat (és leánycége, a TXM Kft.)magyarországi termelési engedéleinek 75 százalékát képezte - olvashatjuk a hétfői Világgazdaságban.
Vágólapra másolva!

A vételár 25 millió dollár és az Exxon ezen felül vállalja, hogy a munka első, idei szakaszában további 50 millió dollárt költ kereskedelmi partnere útjainak ellenőrzésére és szükség esetén új kutak fúrására (melyek a gazdaságosan felhozható szénhidrogénmennyiség meghatározásához kellenek).

Az első kutatási szakasz lezárulása után hoznak döntést arról, hogy a másodikat elindítják e. Amennyiben ige, úgy az Exxon további 50 millió dollárt fizet a Falconnak, 100 milliót pedig a kutatásba fektet. A fázis sikeres zárása esetén még 75 millió dollár kerül át a Falcon számlájára és a kutatási licenc egy részét is vissza kell szolgáltatni a Falconnak - tudósít a Világgazdaság.

A Makói-árokban tudomámnyos hipotézisek szerint mintegy 600 milliárd köbméter felszínre hozható gátz van, azoonban az árok nem hagyományos lelőhelynek minősül, hiszen nehezen megközelíthető.

A Mol is bekapcsolódott

Az Exxon partnerként bevonhatja a Molt is, a szerződésben ugyanis rögzítették, hogy a megszerzett kutatási licenc fele továbbadható a Molnak. A területen a Mol maga is megkezdte a nem hagyományos szénhidrogénállomány feltérképezését.

Április 11-én a Mol meg is kötötte a szerződést az Exxonnal, így a makói gázkincs, mely hazánk 40 éves földgázszükségletét képes fedezni, részben magyar kézben marad.

A Mol közleményében kiemeli, hogy az üzlet része a cég új energiaforrásokat kutató stratégiájának.

Minden résztvevő nyerhet az ügyleten

Ha a kitermelés költségei a normál gáz kitermelési költségeinek háromszorosát teszik ki, a bruttó nyereség köbméterenként 20 forint lehet, ami 12 000 milliárd forintot (75 milliárd dollárt) jelent a partnerek számára akitermelési idoszakban. Mivel lehetséges, hogy a Falcon, az Exxon és a MOL egyaránt 33 százalékos részesedéstszerez a projektben, ez 25 milliárd dolláros bevételt jelent az egyes társaságoknak - írja az Erste részvénypiaci hírlevele.

Összességében tehát az ügylet jelentos elonyökkel járhat a partnerek értékelésére vonatkozóan a jövőben. A MOL árfolyamának kedvezo alakulásában az elmúlt napokban ez az ügylet is szerepet játszhatott.