Pesszimisták az amerikai cégvezetők

Vágólapra másolva!
Amerikai vállalatvezetők rontottak az idei amerikai gazdaságnövekedéssel kapcsolatos korábbi várakozásukon, de sokan fenntartják tőkekiadási terveiket és a foglalkoztatottak számán sem akarnak változtatni a következő hat hónapban.
Vágólapra másolva!

A megkérdezettek véleményének az átlaga szerint idén az amerikai gazdaságnövekedés üteme 1,5 százalék lesz, míg korábban 2,1 százalékra számítottak - derül ki a Business Roundtable felméréséből, amelyben vállalati vezérigazgatókat kérdeztek meg.

A Roundtable negyedéves, úgynevezett vezérigazgatói gazdaságkilátási indexe 79,5 pont volt, nem változott a decemberi felméréshez viszonyítva. Az 50 pont feletti érték gazdaságnövekedést jelez.

A vezérigazgatók fele azt válaszolta, hogy a következő hat hónapban nem változtat kiadási költségvetésén, és 48 százalékuk várakozása szerint nem módosul cégük alkalmazottjainak a száma. Hetven százalékuk várakozása szerint a következő hat hónapban nő vállalatuk eladásainak értéke.

A Business Roundtable-nek 160 cég a tagja, együttes bevételük 4,5 ezer milliárd dollár.

Az USA pénzügyminisztere szerint is völgymenetben a gazdaság

Már az USA pénzügyminisztere, Henry Paulson szerint is hullámvölgyben, "meredek visszesésben van" az USA gazdasága. Paulson mindazonáltal optimista, és bízik a május elején induló kormányzati adókedvezményekben, amelyek szerint jó hatással lesznek a gazdaságra. Paulson beszélt arról is, hogy a Fannie Mae és Freddie Mac állami ingatlanfinanszírozási cégek pótlólagos tőkejuttatása "nagyon-nagyon fontos volt". Szólt az intézményi befektetőkhöz is, és elengedhetetlennek nevezte, hogy továbbra is aktív szerepet vállaljanak. A számok egyébként is azt mutatják, hogy az Államok kiskereskedelme is megsínyli a pangást - a Thomson Financial adatai szerint.