Leminősítette Magyarországot a Morgan Stanley

Vágólapra másolva!
A korábbi felülsúlyozásról egyenlő súlyozásra minősítette le a magyar és török piacot a Morgan Stanley. A kedvezőtlen megítélés okaként a növekvő politikai kockázatokat jelölték meg mindkét ország esetében - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

Emellett a befektetési bank a korábbi egyenlő súlyozásról felülsúlyozásra minősítette fel Lengyelországot az attraktív relatív értékeltsége és eredménynövekedése miatt. A Fülöp-szigetek esetében is felülsúlyozásra emelték az ajánlást a korábbi egyenlő súlyozásról.

A hír megjelenését követően a magyar tőzsde árfolyama, és a forint is gyengélkedett.

A tőzsdei árfolyamok lefelé irányuló mozgására azonban az is ráerősített, hogy Amerikában a várakozásoknál rosszabb gyorsjelentést hozott nyilvánosságra az egyik elsőként beszámoló amerikai nagyvállalat, a General Electric. Az Egyesült Államok második számú ipari csoportja pénteken a vártnál kisebb profitot jelentett az első negyedévről, miután az amerikai gazdaság gyengélkedése, a hitelválság visszavetette a pénzügyi, az ipari és az egészségügyi üzletág nyereségét. Az adózott eredmény 6 százalékkal 4,3 milliárd dollárra, részvényenként 43 centre esett az egy évvel korábbi 4,4 milliárdról, 44 centről. Elemzők 51 centet vártak.

A forint árfolyamát is megviselte Magyarország leminősítése. Az árfolyam a 251, 50 forint körüli szintekről majdnem 253 forintig emelkedett az euróval szemben. A hirtelen megugrást követően azonban 252 forint alá erősödött vissza.