A GE inkább a jövőre építhet

Vágólapra másolva!
Az egyik elsőként beszámoló amerikai nagyvállalat, a General Electric, az Egyesült Államok második számú ipari csoportja pénteken a vártnál kisebb profitot jelentett az első negyedévről, miután az amerikai gazadság gyengélkedése, a hitelválság visszavetette a pénzügyi, az ipari és az egészségügyi üzletág nyereségét.
Vágólapra másolva!

A csoport adózott eredménye 6 százalékkal 4,3 milliárd dollárra, részvényenként 43 centre esett az egy évvel korábbi 4,4 milliárdról, 44 centről - az elemzői várakozások 51 centet mutattak. Az árbevétel 18 százalékkal 48,59 milliárd dollárra gyarapodott 41,28 milliárdhoz képest, elemzők 43,68 milliárdot vártak.

A bevételnél lassabban - és az év végén az évi átlagnál is lassabban - növekvő profit tükrözte az értékesítés nehézségeit a romló gazdasági körülmények között, a megrendelések viszont fényesebb jövőt ígértek. Az utolsó negyedévben 27 milliárd, egész évben 98 milliárd dollár értékű új megrendelést szerzett a csoport, mindkettő 18 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A teljesítendő megrendelések értéke az év végén 42 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az Exxon Mobil után a piaci tőkeértéket tekintve a második helyen álló vállalat árbevételének több mint fele külföldről származik, elsősorban Kína, India és a Közel-Kelet jelentős infrastrukturális beruházásainak köszönhetően.

Tavaly egész évben 22,2 milliárd dollár volt a General Electric adózott eredménye csoportszinten, 7 százalékkal több a 2006-9s 20,74 milliárdnál. A bevétele 14 százalékkal 172 74 milliárd dollárra nőtt 151,84 milliárdról. A csoport adózott eredménye 2006-ban 24,6 százalékkal, a bevétele 10,4 százalékkal nőtt.