Amerikára figyel a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 163,28 pontos emelkedéssel, 22 389,67 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest 0,73 százalékkal erősödött.
Vágólapra másolva!

A piacot az Egyesült Államokból délután érkező adatok határozzák majd meg az elemzők szerint. A kereskedést leginkább a General Electric 15 óra 30 perc előtt érkező első negyedéves gyorsjelentése határozza meg, amelyre az amerikai piac "gazdasági mércéjeként" tekintenek - véli Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője, aki ugyanakkor nem vár jelentős forgalmat a BÉT-en. Az OTP fogja meghatározni a kereskedést Illés László, a Quaestor Értékpapír Nyrt. elemzője szerint, aki a bankpapír mintegy 2 százalékos emelkedését várja. A pozitív nyitást követően az optimista hangulat kitarthat délelőtt - tette hozzá.

Külföldön némi emelkedés várható

Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacok pénteken, háromnapi veszteség után, kissé emelkedhetnek a Wall Street csütörtöki előretörését követve. Az értékforgalmazók becslése szerint a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 tizenhét pont körüli nyereséggel nyithat, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 harminckét pont körüli előrelépéssel kezdhet. A New York-i tőzsdemutatók határidős jegyzései közül a New York-i értéktőzsde fő mutatójáé, a Dow Jones ipari átlagé péntek reggelre 29 ponttal 12 629 pontra nőtt, a Nasdaq összetett mutatójáé 7,25 ponttal 1866,00 pontra emelkedett, az S&P 500-asé 4,60 ponttal 1367,40 pontra javult.