Nem változtatott kamatán az EKB

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön változatlanul, 4,00 százalékon hagyta irányadó kamatát, egyensúlyozva a növekvő euróövezeti infláció és a romló gazdasági növekedési kilátások között. 
Vágólapra másolva!

Az elemzők egyhangúlag a kamatok változatlanságát várták. A kamat immár tizedik hónapja nem változik az euróöezetben, miközben az amerikai Fed és a brit Bank of England az utóbbi hónapokban többször is kénytelen volt csökkenteni az irányadó kamatokat.

Márciusban az euróövezetben átlagosan 3,5 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly márciusban. Az elemzők 3,3 százalékot jósoltak. Februárban 3,3 százalékos, januárban 3,2 százalékos, decemberben 3,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció az euróövezetben. A márciusi ütem új rekord volt a közös statisztika 1997. januári bevezetése óta.

Az Európai Központi Bank (EKB) kamatpolitikájának legföljebb 2 százalékos tizenkét havi inflációt kell megcéloznia az euróövezetben, úgyhogy a mostani szintek gyakorlatilag kizárják a kamatcsökkentést, amint az EKB vezetői minden adandó alkalommal meg is mondják.

Az infláció valószínűleg tartósan az EKB 2 százalékos küszöbértéke fölött is marad 2007 nagy részében az euróövezetben, az inflációs nyomás jelentősebben csak jövőre enyhülhet.

Más oldalról azonban az euróöezeti növekedés megsínyli a globális lassulást: a Nemzetközi Valutaalap szerdán kiadott tavaszi kitekintése szerint az eurózónára az idén csak 1,4 százalékos, jövőre 1,2 százalékos GDP-növekedést jósolnak az IMF elemzői. Az őszi előrejelzésben még 2,1 százalékot vártak erre az évre. Tavalyra 2,5 százalékot várt az IMF, a tényleges ütem az EU statisztikai hivatala szerint 2,6 százalékos lett a 2006-os 2,8 százalék után, amely hatéves rekord volt.