Nem tanácsolják az AAA Auto vételét

Vágólapra másolva!
Két elemzés is napvilágot látott tegnap az AAA Auto részvényeivel kapcsolatban. A cseh Atlantik brókercég borúlátó, s bár a KBC már látja a fényt az alagút végén, egyikük sem tanácsolja az AAA-papírok vásárlását - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Fordulat következhet be az idén az AAA Auto gazdálkodásában, és 2008-ban jelentősen emelkedő EBITDA-t érhet el - írja elemzésében a cégről első ízben elemzést publikáló, a korábbi részvénykibocsátásban is részt vevő KBC Securities. A tavalyi 4,6 millió eurós EBITDA az idén 7,4 millió euróra nőhet szerinte, ugyanakkor ez sem lesz elég arra, hogy a vállalkozás nettó nyeresége pozitívba forduljon, viszont 2008-ra a tavalyi 4,9 millió után már csak 2,6 millió eurós veszteséget prognosztizál. A cég restrukturálásának látható eredményei 2009-ben és 2010-ben jelentkezhetnek, ekkorra már a nettó profit is pozitívba fordulhat.

Annak ellenére, hogy a papír a kibocsátás óta - cseh koronában - 55 százalékot veszített értékéből, még mindig nincs azon az árszinten, hogy vételre lehetne ajánlani - írják. Az elemző szerint a prágai tőzsdén március végén 19,8 koronán álló papír fair értéke mindössze 21 korona (207,6 forint), így a részvényekre vonatkozó ajánlása tartás.

A cseh Atlantik brókercég elemzője is 21 koronás fair értéket határoz meg az AAA Auto papírjaira, ám ő egy 20 százalékos likviditási diszkont alkalmazását is indokoltnak tartja, ezért a 12 havi célárat mindössze 17 koronára (168 forintra) teszi. Az Atlantik a bajok fő forrásának a túl gyors terjeszkedést tartja, ráadásul szerinte több idő kell, míg a menedzsment által beígért, profitabilitást javító lépések éreztetik hatásukat. Az Atlantik pedig jobb teljesítményt prognosztizál erre az évre, mint a KBC, szerinte a veszteség 1,8 millió euróra csökken, miközben az EBITDA 10 millió euró fölé emelkedik. A profit látványos növekedésére azonban hosszú távon szintén nem számít, szerinte a tőzsdére vitel előtti nyereségszintet legkorábban majd valamikor 2012 után éri el az AAA Auto - olvasható a Napi Gazdaságban.