Küzd a cseh jegybank az erős korona ellen

Vágólapra másolva!
Mindazokat az összegeket, amelyek az Európai Unió programjai keretében érkeznek Csehországba, a jövőben nem váltják be a bankközi pénzpiacon koronára, hanem a Cseh Nemzeti Bank devizaszámlájára kerülnek. Ebben állapodott meg a cseh kormány és a jegybank annak érdekében, hogy letörjék a korona folyamatos erősödését - jelentette be csütörtökön Prágában Miroslav Klaousek, cseh pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A megállapodás értelmében a jegybank ezeket az eurókat a meghagyja a saját devizatartalékában, s helyettük új koronákat hoz forgalomba.

"Ha a kormány a brüsszeli eurókat azonnal koronára váltaná át, az növelné a korona iránti keresletet, amely ennek következtében tovább erősödne - magyarázta a lépést a tárca vezetője.

Hasonló módon a jövőbeni privatizációs bevételeket is a jegybank fogja megkapni. A kormány ezeket a pénzeket nem fogja elkölteni "folyó" ügyekre, hanem ebből fogják finanszírozni a nyugdíjreformot.

"Ez a pénz is a Cseh Nemzeti Bank devizaszámláira kerül, s tartalékként fog szolgálni a nyugdíjreform megvalósításához" - pontosította a bejelentést Ondrej Jakob, a pénzügyi tárca szóvivője.

Pénzügyi szakértők szerint a kormány és a jegybank megállapodása "jó irányban tett lépés", mert a korona gyors erősödése egyre inkább gondot okoz a cseh gazdaságnak.

A következő időszakban a cseh kormány a Cseh Posta, a Budvar sörgyár, a Letiste Praha, a CSA légitársaság, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) valamint a Lesy CR állami erdőgazdasági vállalat magánosítását tervezi.

A cseh korona már több mint két éve folyamatosan erősödik, s ez gondot okoz a pénzügyi szakembereknek. Több pénzügyi szakértő is kijelentette, hogy számára ez a jelenség érthetetlen, s indokolatlan. Egyre gyakoribb az a vélemény, hogy a korona erősödése mögött esetleg eddig ismeretlen befektetői körök állnak. A közelmúltban a CEZ is beismerte, hogy több milliárd euró értékben vásárolt fel koronát, hogy ellensúlyozza a korona erősödéséből származó veszteségeket. Ez a lépés is hozzájárult a korona erősödéséhez.

A jegybank és a minisztérium megállapodásának további célja, hogy megakadályozza a visszaéléseket az európai alapokból való pénzekkel, mutatnak rá a piaci elemzők.