Rossz profitkilátások húzták le New York-ot

Vágólapra másolva!
Szerdán gyengültek a vezető New York-i tőzsdemutatók. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 1,1 százalék (26,64 pont) csökkenéssel 2322,12 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 12 527,26 ponton zárt 0,4 százalék (49,18 pont) hanyatlással.
Vágólapra másolva!

A kereskedők elmondták, a tőzsdemutatók gyengülésében elsősorban az játszott szerepet, hogy megnőtt az aggodalom a vállalati profitkilátásokkal kapcsolatban részben azután, hogy a UPS nyereségének a csökkenésére figyelmeztetett, illetve amiatt, hogy történelmi csúcson zárt a kőolaj ára, ami a lakossági kiadások mérséklődését is eredményezheti.

A United Parcel Service (UPS), a világ vezető csomagszállító cége a gazdaság gyengülésével és a szállítási költségek emelkedésével indokolta a nyereségfigyelmeztetést.

A héten már az Alcoa alumíniumipari cég és az AMD chipgyártó is megriasztotta a befektetőket, amihez most a UPS nyereségfigyelmeztetése is párosult. A befektetők egy része azzal számolt, hogy ezek alapján a következő hetekben nem várhatóak jó negyedéves vállalati eredmények és eladásba kezdtek.

Némileg javított a befektetői hangulaton a Boeing, amely azt közölte, hogy nem változtat idei nyereségelőrejelzésén annak ellenére, hogy tovább halasztódik legújabb gépének, a 787 Dreamliner-nek az elkészülte. A vállalati profitokkal kapcsolatos aggodalmakat részben ellensúlyozta az a hír is, hogy a Citigroup hamarosan tető alá hoz egy megállapodást, aminek a keretében 12 milliárd dollárnyi kétes hitelétől szabadul meg a bank.

New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, áprilisi határidőre 19,60 dollárral 933,60 dollárra emelkedett.