Ismét nekilódult az olajár

Vágólapra másolva!
Szerdán rekord szinten zárt a kőolaj arra a meglepetést keltő hivatalos adatra, hogy a múlt héten csökkent az amerikai olajtartalék elsősorban a kőolaj importjának a jelentős mérséklődése miatt. New Yorkban az amerikai könnyűolaj fajta közel 4 dollárt drágulva 112,21 dolláros hordónkénti árat ért el.
Vágólapra másolva!

A kereskedőket váratlanul érte, hogy a tengerentúli nyersolajkészlet egy hét alatt 3,2 millió hordóval csökkent, miközben 2,4 millió hordós emelkedést vártak. Ez azért érdekes, mert a közelgő nyári szezon mindig nagyobb forgalmat, vagyis nagyobb üzemanyag-keresletet gerjeszt ("driving season"). Az időszak hagyományosan a május végi Hősök emléknapján kezdődik, amikor az amerikaiak autóba ülnek, és elindulnak az első vakációkra. Elemzők szerint az emelkedő üzemanyagárak miatt csökkenhet a kereslet. Az USA energiaügyekért felelős minisztériuma szerint májusra a benzin ára elérheti literenként a 173 forintot, jelenleg 145 forint körül alakul.

Zárásra a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta májusi jegyzése 110,87 dollárra csökkent. Londonban közel 2 dolláros drágulás után az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent májusi lejárata 2,09 dollár emelkedéssel 108,28 dolláron fejezte be a napot.