A jegybankárok húzták le a Dow Jones-t

Vágólapra másolva!
Kedden a Wall Street-nek az ingatlanpiacról érkezett újabb rossz hírek mellett meg kellett emésztenie a március 18-i - az alapkamat 75 százalékpontos csökkentéséről szóló - Fed kamatdöntő ülés jegyzőkönyvének tartalmát.
Vágólapra másolva!

A jegyzőkönyvből kiolvasható, hogy a döntést hozó nyíltpiaci bizottság egyes tagjai nem zárták ki egy hosszabbra elhúzódó és komoly gazdasági lassulás lehetőségét az Egyesült Államokban, tekintettel az ottani hitel- és az ingatlanpiaci helyzetre.

Ennek megfelelően veszteséggel zárt a két fő részvénypiac: a New York-i tőzsde DJIA indexe 0,27 százalékos eséssel végzett 12578,88 ponton, míg a Nasdaq composite 0,68 százalékos zuhanással 2348,76 ponton. Már három órával zárás előtt a tőzsde DJIA mutatója 0,3, a Nasdaq piac composite indexe 0,5 százalékos veszteségben volt. Utóbbi piac lejtmenetét elsősorban az AMD, a világ második mikroprocesszor gyártójának bejelentése és részvényének ezt követő árfolyamsüllyedése idézte elő: a vállalat profitfigyelmeztetést adott ki és közölte, hogy létszámát 10 százalékkal csökkenteni fogja.

Kedden veszteséggel nyitott a Wall Street: a DJIA 0,44 százalékkal, a Nasdaq piac összetett mutatója 0,48 százalékkal esett nyitáskor. A mutatókat elsősorban azt húzta le, hogy elmaradt az elemzői várakozásoktól az Alcoa negyedéves profitja, az Advanced Micro Devices (AMD) pedig nagy valószínűséggel nem éri majd el az előre jelzett bevételt - mindez felerősítette a vállalati profitkilátásokkal kapcsolatos aggodalmakat.

Mintegy negyed óra elteltével a Dow Jones ipari átlagindex 0,53 százalékkal, a Nasdaq Composite mutató 0,73 százalékos csökkenésénél járt. Hétfőn a New York-i tőzsde zárásakor a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,26 százalék (6,15 pont) gyengüléssel 2364,83 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 12 612,43 ponton zárt 0,02 százalék (3,01 pont) erősödéssel.