Növelte profitját a Takarékbank

Vágólapra másolva!
A Takarékbank mérlegfőösszege 8 százalékkal 295 milliárd forintra bővült, miközben adózás utáni eredménye 8,6 százalékos növekedéssel az 1,274 milliárd forint lett 2007-es évben.
Vágólapra másolva!

Az előző évi eredmény több tényező hatására alakult kedvezőbben a tervezettnél. Egyrészt a költség oldalon sikerült a banjknak csökkentenie, másrészt mindhárom fő üzletágukban növelték a bevételeket - áll a bank sajtóközleményében.

A Takarékbank legfontosabb ügyfélcsoportját a többségi tulajdonos takarékszövetkezetek alkotják, ennek megfelelően fő feladata, hogy ez a szektor a bankrendszer egyre meghatározóbb szereplője legyen.

Az év során a Takarékbank két leányvállalattal is bővítette érdekeltségi körét: a 100 százalékos tulajdonban lévő Takarék Alapkezelő Zrt. befektetési alapok mellett a banki portfoliót kezeli. Emellett a Takarékbank a 24 százalékos tulajdont szerzett a Next-Faktor Zrt.-ben is.

Takarékszövetkezeti Üzletág

2007-ben jelentősen erősödött a takarékszövetkezetek devizahitelezési aktivitása: a Takarékbank az időszak elején 18, 2007 végére már 40 takarékszövetkezet részére biztosított deviza-refinanszírozást, a kihelyezett állomány pedig elérte a 33 milliárd forintot.

Mindeközben 16 százalékkal nőtt a kibocsátott bankkártyák száma, megközelítve a 260 ezres értéket.

Vállalati és Intézményi Ügyfelek Üzletág

Az üzletág adózott eredményét 20 százalékkal, 464 millió forintra növelte. Tevékenységét az elmúlt évben önkormányzati finanszírozási tenderek jellemezték, emellett a bank ismét megjelent a szindikált hitelek piacán is, elsősorban a közép-kelet-európai térségre helyezve a hangsúlyt.

Befektetési Banki Üzletág

Az üzletág fő célkitűzése, hogy a vidéki lakosság körében is népszerűvé tegye a különféle befektetési termékeket. Jórészt ez, valamint újonnan bevezetett innovatív termékei járultak hozzá, hogy 2007-ben ügyfélszámla-állománya majdnem 40 százalékkal nőtt. A bank továbbra is elsődleges forgalmazó az állampapírpiacon, ugyanakkor a diszkont kincstárjegyek mellett az értékesítésben egyre nagyobb súllyal szerepelnek a befektetési jegyek és a vállalati kötvények is.

Az üzletág tavaly közel 3 milliárd forint értékben bocsátott ki strukturált kötvényeket, ez idei terveiben is szerepel. Ezzel egyidejűleg a terület két elektronikus kereskedési platformot is kialakítottak, így az ügyfelek a világ valamennyi vezető tőzsdéjének termékeivel kereskedhetnek.