Olaj- és gázlejekből segélyez Románia

Vágólapra másolva!
A Petrom és a Romgaz földgázkitermelők befizették az alacsony jövedelmű állampolgárok megsegítésére létrehozott szociális alapba az első kéthavi részletet - adta hírül szerdán az erdélyi Krónika.
Vágólapra másolva!

Az osztrák tulajdonban lévő kőolajvállalat összesen 14,54 millió lejt (valamivel több mint 4 millió eurót), míg a román földgázkitermelő cég 16,42 millió lejt (több mint 4,5 millió euró) utalt át az alap számlájára. Dan Pazara, a Petrom szóvivője a lappal közölte: az összeg a februári és a márciusi befizetési kötelezettséget fedezi, ami havi 7,27 millió lejt ( körülbelül 2 millió eurót) jelent. A Romgaz havi hozzájárulása 8,42 millió lej (2,3 millió euró).

A szociális földgázalapot a román gazdasági és pénzügyminisztérium a két céggel közösen hozta létre másfél évig tartó tárgyalássorozat eredményeként. Az egyezmény értelmében a Petrom és a Romgaz az idén összesen 172 millió lejt (mintegy 47 millió eurót) fizet be az alapba. A teljes összegből 80 millió lej (körülbelül 22 millió euró) a Petrom, 92 millió lej (25 millió euró) pedig a Romgaz hozzájárulása. A megállapodás értelmében az alapba befizetett összeget nem a cégek profitadójából, hanem az adózás előtti nyereségéből vonják le.

A lap emlékeztet: a román kormány annak nyomán döntött a támogatására szolgáló alap növeléséről, hogy az importföldgáz árának drágulása miatt február elsejétől 8,5 százalékkal emelkedett a földgáz ára. Az alapokból azok a családok jogosultak támogatásra, amelyekben az egy főre jutó jövedelem kevesebb havi 615 lejnél (mintegy 170 euró).

A havi segély összege a jövedelem mértékének függvényében havi 10 lej (2,77 euró) és 100 lej (27,7 euró) közötti. A támogatásokat február és március, valamint november és december hónapokra utalják.

A Petrom és a Romgaz egyébként egyaránt évi hatmilliárd köbméter földgázt termel ki, ami az ország éves szükségletének mintegy kétharmadát fedezi. A fennmaradó hányadot oroszországi importból pótolják.