Az MNB eltökéltségét jelzi a kamatemelés

Vágólapra másolva!
"Az MNB eltökélt, hogy letörje az inflációt, ezt a legutóbbi váratlanul magas jelzi a kamatemelés" -nyilatkozta a bloomberg.com oldalnak Obláth Gábor a magyar jegybanki politikáról.
Vágólapra másolva!

A jegybank a betéti kamatlábat 50 bázisponttal 8 százalékra emelte március 31-én, ami 17 hónapot követően az első kamatemelés. A Bloomberg szakértőinek többsége csak 25 bázispontos emelésre számított.

2006 óta az infláció a jegybank 3 százalékos céljának duplájára emelkedett, ésaz elemzők szerint idén is meghaladja a kitűzött célt. A jegybank további kamatemelésre is kész, mert meg kell küzdenie a fogyasztói árindex emelkedésével.

Simor András jegybankelnök elmondása szerint a 12 tagú tanácsban meggyőző többségű döntés született. Obláth ezt úgy kommentálta, hogy a tanács minden tagja elkötelezett a jegybank céljait illetően.

Februárban az éves infláció Magyarországon 6,9 százalék volt, a jegybanki célkitűzés 5,2 százalék 2008-ra. A magas élelmiszer és energiaárak keresztbe tesznek a jegybank törekvéseinek, és félő, hogy a rekordárak a gazdaság más ágazataira is átterjednek. Obláth szerint "Az MNB döntése úgy értékelhető, hogy a monetáris tanács tagjai úgy gondolták, hogy ez reális veszély."

A jegybank döntésének napján a kisebbik koalíciós párt kilépett a kormányból, ez azonban nem okozott jelentős aggodalmat a befektetők körében, miután Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy kisebbségben is vállalja a kormányzást.