IMF: 2010-re lendülhet fel a világgazdaság

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap szerdai becslése szerint 2010-re jöhet ismét lendületbe a világgazdaság, amit az amerikai gazdaság fokozatos erősödése fog megalapozni 2009-ben.
Vágólapra másolva!

Simon Johnson, az IMF vezető közgazdásza azt mondta, hogy "józan várakozás" szerint az amerikai gazdaság növekedése 2010-re visszatér a lehetőségeinek megfelelő szintre.

Az IMF előrejelzése szerint Amerika idén recesszióba süllyed, és 25 százalék az esélye annak, hogy a világgazdaság növekedési üteme 3 százalékra vagy az alá esik, amit már recessziósnak lehetne minősíteni.

Az IMF előző nap úgy becsülte, hogy az amerikai jelzáloghitelezési válságból eredő veszteségek mértéke összességében elérheti csaknem az egyezer milliárd dollárt.

Az IMF "kollektív kudarcot" emleget azzal kapcsolatban, hogy a világon nem látták előre, mennyire kiszélesedhet a válság.

Az IMF szerint a csökkenő lakásárak és a hiteltörlesztések elmaradása nyomán a közvetlen jelzálogpiaci veszteségek 565 milliárd dollárra fognak rúgni.

A hitelekre épített és egyéb származékos papírokkal együtt a veszteség nagysága várhatóan 945 milliárd dollár lesz.

A hitelválság nehezebb szakasza ráadásul még hátra van, a bankok és a kötvénykibocsátó intézetek eddig ugyanis "csak" 232 milliárd dollár veszteséget írtak le.