Miskolcé lehet a fűtőerőműje

Vágólapra másolva!
Vélhetően megvásárolhatja a miskolci önkormányzat, illetve a kizárólagos tulajdonában lévő Miskolc Holding (MH) Zrt. érdekeltségébe tartozó Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft. a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt-től a Miskolci Fűtőerőmű (Mifű) Kft. többségi tulajdonát - tájékoztatott Szívós Judit az MH szóvivője.
Vágólapra másolva!

A város önkormányzata és a Miskolc Holding Zrt. örömmel és elégedettet értesült arról, hogy a kormány felkérte a pénzügyminisztert, közölje a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatójával: "ha egy befektető érdekei szembekerülnek egy város érdekeivel, akkor elsősorban az utóbbira kell tekintettel lenni" - mondta Szívós Judit.

Közlése szerint a Mifű Kft. kész kifizeti azt a 4,4 milliárd forintot, amelyet az MVM Zrt. kért a többségi tulajdonában lévő fűtőerőmű több, mint 99 százaléknyi tulajdonhányadáért. "A mai napon kértük az MVM Zrt. vezérigazgatóját, hogy számunkra a szerződéskötésre mihamarabb időpontot biztosítani szíveskedjen" - fogalmazott a szóvivő.

Április 4-én egyébként az önkormányzat, illetve az MH 174 ezer miskolci nevében országos napilapokban egész oldalas hirdetésben hívta fel a kormány figyelmét arra, hogy igényt tart a fűtőerőmű többségi tulajdonára, élni kíván elővásárlási jogával. Az MVM ugyanakkor, aznap azt közölte: a céget kötik a gazdasági társaságokról szóló törvény rendelkezései, ezért minden igyekezete ellenére sem tudja teljesíteni a miskolciak igényét.

Az ügy előzménye: az MVM igazgatósága a közelmúltban döntött úgy, hogy mégsem adja el a Miskolci Fűtőerőmű Kft.-ben lévő 99 százalékot kitevő, a szavazati jogok 75 százalékát jelentő üzletrészét a Mihő kft.-nek, miután a cég nem teljesítette határidőre a szerződéses feltételeket, így nem nyújtotta be a legfontosabbat, a vételár kiegyenlítésének biztosítékát jelentő bankgaranciát.

Ez - a miskolci önkormányzat szerint határidőre - megtörtént, a Mihő az UniCredit Bank Zrt.-vel aláírta azt a hitelszerződést, amely alapján az eladó, az MVM megkaphatja azt a 4,4 milliárd forintot, amelyet kért az erőművéért (a beruházáshoz felvett 10 milliárd forintos hitel törlesztését is vállalta a Mihő).

Az MVM ellenben korábban azt közölte: kötik a céget a gazdasági társaságokról szóló törvény rendelkezései, ezért minden igyekezete ellenére sem tudja teljesíteni a miskolciak igényét, ugyanakkor "a városnak erre korábban minden lehetősége adott volt".