Összekötik a magyar és a horvát gázhálózatot

Vágólapra másolva!
Magyarország és Horvátország 2010-11-re össze szeretné kötni gázhálózatát, így elérhetővé válna a horvát folyékony gázterminál (LNG) - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt követően, hogy tárgyalt horvát partnerével, Ivo Sanaderrel.
Vágólapra másolva!

"Azt szeretnénk, ha 2010-11-re össze tudnánk kötni gázhálózataink, és ezzel elérhetnénk a Horvátországban épülő úgynevezett folyékony földgáz-terminált. Ezzel csökkentjük Magyarország kitettségét az orosz földgáztól" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A vezeték-összekapcsolási projektjében nincs közvetlen kormányzati részvétel, ez egy vállalatközi program - tette hozzá a magyar miniszterelnök. Mint mondta, a gázvezetékekről szóló megállapodás közvetlen közelében vannak, egyúttal magyar-horvát tárgyalások kezdődtek a stratégiai olajkészletek közös készletezéséről.

A két miniszterelnök kiemelte: nincs információjuk arról, hogy pontosan mennyibe kerül majd a gázvezetékek összekapcsolása.

Ivo Sanader tájékoztatása szerint Horvátországban hamarosan döntés születik arról, hol építik meg az LNG-terminált. A horvát fél szeretné elérni, hogy a Mol-t sikerüljön bevonni az LNG-terminál projektjébe - mondta. A horvát miniszterelnök hangsúlyozta: napirenden van a Mol és a horvát INA közötti további együttműködés. A horvát kormány támogatja az INA privatizációját, csakúgy, mint a részvénycserét a magyar és a horvát olajtársaság között. Sanader hozzátette: Magyarországnak és Horvátországnak is érdeke az energiaforrások diverzifikációja.

Gyurcsány Ferenc a sajtóértekezleten hangsúlyozta: 2010-re elkészül egy Eszéket és Pécset összekötő, magas feszültségű elektromos távvezetékrendszer. Idén év végéig kész lesz a Budapestet és Fiumét összekötő autópálya is, amely része az 5/b európai közlekedési folyosónak. Tovább fejlesztik a Pécs és Eszék közötti autópályát, 2010-re már csak a határmentén nem lesz sztráda.

A magyar miniszterelnök gratulált Horvátországnak a NATO-ba történő meghíváshoz. Hangsúlyozta: Magyarország az elsők között fogja ratifikálni a horvát csatlakozásról szól dokumentumot, emellett levélben ugyanerre kéri a többi tagországot is.

Ivo Sanader kiemelte: új lendületet kapott Horvátországban az uniós csatlakozás. Mint mondta, a szlovénok is támogatják a horvátok EU-tagságát.

A horvát miniszterelnök kérdésre válaszolva kiemelte: a tárgyaláson nem foglalkoztak a Vir-szigeti magyar ingatlanok kérdésével. Hozzátette: Horvátországban azonban a közelmúltban egyszerűsítették a bürokráciát. Gyurcsány Ferenc szerint a Vir sziget ügyében senki sem vétlen.

A kormányfő hozzátette: a két kormány ősszel ismét együttes ülést tart, ennek időpontjáról még kedden megállapodhatnak.

Magyar-horvát kormányülés legutóbb tavaly májusban volt. A Zágrábban megtartott tárgyaláson az euroatlanti integráción kívül szó volt az energetikai együttműködésről, az autópálya-építésről, turisztikai kérdésekről és a határmenti kooperációról.