Magosz: az új földtörvény-terv külföldi érdekű

Vágólapra másolva!
A földtörvény módosításának tervezete hátrányos helyzetbe hozza az egyéni gazdálkodókat és külföldi befektetők érdekeit szolgálja - mondta a MAGOSZ szövetségi igazgatója, aki állítását a Bábolna Zrt. felszámolása kapcsán kialakult helyzet bemutatásával támasztotta alá.
Vágólapra másolva!

Budai Gyula elmondta, hogy Szendrőn a jelenleg felszámolás alatt álló vállalkozás által bérelt 5100 hektárt 21 egységre bontották, mivel 300 hektár feletti terület nem értékesíthető, majd a földeket egy csomagban írták ki eladásra, 1,2 milliárd forintért, ami a helyi gazdálkodókat kizárja a lehetséges vevők köréből.

Az állam utasította a Ménesbirtok Kft-t, hogy december 31-ig vonja kényszerművelésbe a Bábolna Zrt. földjeit, és ehhez 800 millió forintot biztosított. Budai Gyula szerint az eljárás arra szolgál, hogy a becsődölt társaság által használt földeket kivonják a nyilvánosság érdeklődéséből és később, a törvény tervezett módosítása után nagybefektetőknek értékesítsék.

Budai Gyula emlékeztetett arra is, hogy nemrég a bábolnai önkormányzat kezdeményezésére 240 hektár termőföldet hirdettek meg eladásra. A pályázaton az önkormányzat és két magánszemély indult. A területet 227 millió forintért a magánszemélyek szerezték meg, akik az önkormányzathoz írott levelükben közölték, hogy a földet a VIVAX CONSTRUCTION megbízása és finanszírozása alapján vették meg és "ipari területként kívánjuk továbbértékesíteni". A Nemzeti Földalap Ellenőrző Bizottsága az ügyet spekulatív célú földszerzésnek minősítette.

Völner Pál, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, ami a bábolnai földek körül folyik, az jogilag nem támadható, de a jogszabályalkotók szándékával ellentétes folyamat. Az elnök kijelentette, a megye szívesen tulajdonba venné a Bábolna Zrt. által használt állami földeket, hiszen erre a földtörvény lehetőséget biztosít.