Környezettudatos alapot indít az MKB

Vágólapra másolva!
Tegnaptól jegyezhetők az MKB Zöld Bolygó nevű alap befektetési jegyei, amelynek hozamát 15 nemzetközi "környezettudatos" vállalat részvényének árfolyama határozza majd meg - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A cégek nagyobb része Európában, kisebb részük Amerikában és Japánban működik, és főleg tiszta energia előállításában (nap-, szél-, vízenergia, bioüzemanyag), illetve az agrárszektorban vagy például a víztisztításban jeleskednek. Amint a pénzintézet tegnapi sajtótájékoztatóján elmondták, egyelőre kevés olyan, likvid tőzsdei részvényekkel is rendelkező cég van, amelyik tisztán környezettudatos technológiákkal termel, némelyik tevékenysége összetettebb. Még olyan is akad köztük, amely a génmódosított növény termesztésében is élen jár (például a Monsanto).

A 15 részvény emelkedését a három év alatt egyenként maximum 60 százalékig veszik majd figyelembe (esés esetén pedig csak mínusz 8 százalékig), ezután a részvénykosár átlaghozamát megszorozzák a szokásos részesedési rátával. Ez elvileg 50 és 200 százalék között lehet (a cég múltbeli alapjainál 100 százalék körüli vagy kissé afeletti érték volt a jellemző). Egy optimista szcenárió szerint ha a ráta például százszázalékos lenne, és a részvények mindegyike elérné a maximális 60 százalékos emelkedést, akkor az alap hozama is 60 százalék lehetne (évi 16,96 százalék). Rossz esetben a hozambiztosított (garantált) alap hozama nulla, de a tőkét akkor is visszafizetik.

Az MKB-csoport a jövőben a környezettudatos iparágaktól kiegyensúlyozottabb teljesítményt vár, mint a többitől. A környezetvédelemre, környezettudatos termelésre egyre több vállalkozás szakosodik, és egyre több fogyasztó, befektető, csúcsvezető nyergel át erre a területre - írja a Napi Gazdaság.